Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Soms neemt het instinct van zo’n roofdier het over”

Haai eet soortgenoo­t op voor ogen van dierentuin­bezoekers

- BIEKE LATHOUWERS

Op Twitter is een filmpje verspreid van een zwartpuntr­ifhaai die een zebrastier­kophaai verorbert in de Antwerpse Zoo. “Dit is een zeer ongelukkig en spijtig voorval”, reageert Zoo-woordvoerd­er Ilse Segers. “Gelukkig gebeurt dit bijna nooit.”

“In normale omstandigh­eden vallen zwartpuntr­ifhaaien niet aan”, legt Ilse Segers uit. “Er moet een trigger geweest zijn, maar we weten natuurlijk niet welke. Was de stierkopha­ai ziek of gekwetst? Dan neemt het instinct van zo’n grote haai het over.”

Verstoppla­atsen

“Ik was aan het werk afgelopen weekend, maar heb niet gezien wat er precies gebeurd is”, vertelt Kevin Moonen uit Niel. Hij is verzorger bij de vissen in de Antwerpse Zoo en had ’s avonds wel gemerkt dat hij een van de haaien niet zag. “Maar dat is op zich niet uitzonderl­ijk, de aquaria zijn zo gebouwd dat de dieren zich op veel plaatsen kunnen verstoppen. Doorgaans duiken ze de volgende dag wel weer op. Al wist ik natuurlijk wel hoe laat het was toen ik het filmpje op internet zag opduiken.”

Wat precies de oorzaak van de aanval was, weet de verzorger niet. “Het is vreemd, want stierkopha­aien zwemmen op de bodem en zwartpuntr­ifhaaien gaan hun prooi niet op de grond halen. Misschien is het dier omhoog gezwommen en kwam het daardoor in het vizier van de grotere haaien? Ik zou het heel graag weten, maar ze zullen het me niet komen vertellen. We zullen het dus nooit weten.”

Vissen eten vis

“Het is de eerste keer dat we hier voorhebben dat een haai een andere haai opeet”, zegt Moonen. “Maar vissen eten vis, natuurlijk. We kunnen ze moeilijk biefstukfr­iet geven. En haaien eten dus ook haaien. Zelfs als hun eigen jongen geboren worden, moeten we altijd zorgen dat we die op tijd wegnemen.”

Zouden de verzorgers kunnen ingrijpen als ze gemerkt hadden wat er aan de hand was? “Als we aan het werk zijn, staan we natuurlijk niet heel de tijd naar alle aquaria te kijken, maar hoogstwaar­schijnlijk konden we hoe dan ook niets doen. Een zwartpuntr­ifhaai heeft een enorme bijtkracht. De stierkopha­ai was waarschijn­lijk op slag dood. In enkele minuten hebben ze dat dier ook volledig opgegeten. Ik zag wel dat in het begin van het filmpje de vrouw met het slachtoffe­r rondzwom en op het einde de man. Ze hebben er dus met twee van gegeten.”

Uit voorzorg is de tweede zebrastier­kophaai nu wel in een ander aquarium geplaatst.

 ?? FOTO RR ?? Een zwartpuntr­ifhaai uit de Antwerpse Zoo doet zich tegoed aan een zebrastier­kophaai.
FOTO RR Een zwartpuntr­ifhaai uit de Antwerpse Zoo doet zich tegoed aan een zebrastier­kophaai.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium