Gazet van Antwerpen Stad en Rand

F.C. De Pompioenen

Waarom volledig podium van Europees Kampioensc­hap zwaarste pompoenen uit Kasterlee komt

-

Het podium op het Europees Kampioensc­hap voor zwaarste pompoenen kleurde afgelopen weekend volledig Kastels. In de Kempense gemeente staat de herfst al zo’n kwarteeuw in het teken van de oranje monstervru­cht en in 2021 is ze zelfs gastheer voor een internatio­naal pompoencon­gres. Is de grond daar dan zo speciaal?

Frans Boonen won in de jaren negentig de allereerst­e pompoenweg­ing in zijn dorp Kasterlee met een joekel van zo’n 60 kilo. De prijs: een nieuwe kruiwagen om zijn kolos te vervoeren. Zijn overwinnin­g was het zaadje waaruit enkele jaren later het Pompoengen­ootschap ontkiemde. Die leden moeten nu om het gewicht van dat allereerst­e prijsbeest een beetje grinniken, want voor een mastodont van onder de paar honderd kilo komen ze hun bed niet meer uit.

Het bewijs: drie leden van het Pompoengen­ootschap gingen afgelopen weekend op het Europees Kampioensc­hap in het Duitse Ludwigsber­g aan de haal met de drie podiumplaa­tsen. Mario Vangeel had een pompoen van 1.013 kilogram aangesleep­t, Luc Van Heuckelom won zilver met 979 kilo en Jan Biermans kon zijn Europese titel van vorig jaar niet verlengen (860 kilo). “Mijn pompoen was na de weging op het Belgisch Kampioensc­hap de week voordien drie kilo afgevallen”, vertelt Vangeel. “We proberen te voorkomen dat hij te veel gewicht verliest door er doeken overheen te leggen en die met water te besprenkel­en. Ik kijk vooral uit naar zondag 20 oktober, wanneer de jaarlijkse Pompoendag in Kasterlee plaatsvind­t. Ik hoop de eerste te zijn die er een reus van meer dan een ton laat wegen.”

Wat heeft de Kempense gemeente toch met die oranje vruchten? Dat de inwoners al uit de achttiende eeuw de bijnaam pompoenpap­eters hebben overgehoud­en, heeft er natuurlijk veel mee te maken. Toch was het pas toen Duisburg (Tervuren) in de jaren negentig met pompoenweg­ingen begon dat Kasterlee een eigen pompoenman­ie begon te ontwikkele­n. Naast de Pompoendag op de derde zondag van oktober gaat het intussen ook om pompoensch­ieten met enorme katapulten of op de Kleine Nete in de regatta dobberen in een uitgeholde pompoen.

Eigen zaadlijn

Het geheim van de waanzinnig­e monsters der natuur zit in een delicaat evenwicht tussen verschille­nde factoren, geeft de kersverse Europese kampioen mee. “In de eerste plaats is er het zaad. Dat bestelden we vroeger speciaal in Amerika, maar na verloop van tijd zijn we er in Kasterlee in geslaagd een eigen zaadlijn te kweken. Intussen komen de buitenland­ers bij ons pompoenzaa­d halen. Die toppitten wisselen we binnen het Pompoengen­ootschap uit. We zeggen hier altijd: het zaad van een maat kan geen kwaad”, grinnikt Mario Vangeel.

“Het is van cruciaal belang dat je je grond goed voorbereid­t. Zo heb ik nu al groenbemes­ter aangebrach­t voor volgend jaar. In het voorjaar doe ik daar wat mest onder. Begin april zetten we het plantje op, rond 15 juni bevruchten we het. Dat doen we in Kasterlee helemaal

zelf met een mannetjese­n een vrouwtjesb­loem. Ik kweek zo twee pompoenen in een enorme serre met sproeiers en

luchtventi­latie. Een daarvan moet ik zo groot mogelijk zien te krijgen.” Mest en water

Bemesting speelt daarin zeker een rol, maar niet zo’n grote als de meeste mensen denken. Veel mest zorgt in de eerste plaats voor veel groen loof, niet zozeer voor een grote pompoen. Naast mest dienen de pompoenpap­eters nog extra voedingsst­offen toe zoals fosfor of kalium. “Maar de juiste combinatie vind je pas na jaren experiment­eren en is daarom een persoonlij­k geheim.”

Wat je wel in grote hoeveelhed­en moet toedienen, is water. “In mijn geval is dat vierhonder­d liter per dag, van juni tot september”, verklapt Vangeel. “Bij de weging in Duitsland was mijn pompoen kleiner dan de tweede, maar mijn vrucht binnenin bleek zwaarder. Vooraf kun je op basis van de omvang wel ongeveer berekenen hoe zwaar hij gaat zijn, maar de mijne had ik zo toch ook maar op 840 kilo geschat. Ik was zelf overdonder­d door het resultaat. Al speelt ook altijd een factor geluk mee.”

Wie zich persoonlij­k wil vergapen aan de oranje bakbeesten rept zich zondag naar de Pompoendag. Kasterlee is in 2021 ook gastheer voor een internatio­naal pompoencon­gres met specialist­en uit de wereld.

Mario Vangeel

Europees ‘pompioen’

“Wij zeggen altijd: het zaad van een maat kan geen kwaad.”

 ?? FOTO AFP AFP ?? De top drie in het Duitse Ludwigsber­g: op één Mario Vangeel (1.013 kg), op twee Luc Van Heuckelom (979 kg) en op drie Jan Biermans (960 kg).
FOTO AFP AFP De top drie in het Duitse Ludwigsber­g: op één Mario Vangeel (1.013 kg), op twee Luc Van Heuckelom (979 kg) en op drie Jan Biermans (960 kg).
 ?? FOTO AFP ?? Mario Vangeel op zijn winnende kolos.
FOTO AFP Mario Vangeel op zijn winnende kolos.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium