Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Maagdenhui­s zoekt verhalen van ‘kwekelinge­n’

Weinig geweten over kinderen die tussen 1947 en 1980 werden opgevangen

- (rvre)

Het Maagdenhui­s, het voormalige meisjeswee­shuis in de Lange Gasthuisst­raat, gaat op zoek naar kwekelinge­n. Dat zijn kinderen die tussen 1947 en 1980 werden opgevangen in Antwerpse instelling­en. “Nu is het moment om hun verhalen te noteren.”

Van de periode tussen 1947 en 1980 is er van het leven in de Antwerpse jeugdzorg niet veel meer over dan jaarrekeni­ngen, een handvol foto’s en jaarversla­gen. Er zijn opvallend weinig verhalen bekend van kwekelinge­n. Zo werden kinderen toen genoemd die niet door hun ouders opgevoed konden worden. Werden ze streng behandeld? Waren ze gelukkig? Om op dat soort vragen een antwoord te vinden, zoekt Het Maagdenhui­s kwekelinge­n, mensen uit hun omgeving of opvoeders uit die tijd.

“We spreken van kwekelinge­n in de periode na de Tweede Wereldoorl­og. De kinderen werden opgevoed door de Commissie voor openbare onderstand, de voorloper van het OCMW. Vanaf 1980 evolueerde de jeugdzorg en werden tijdelijke opnames, pleegzorg en adopties meer gangbaar.

Het gaat over vele honderden kinderen, die onder meer opgevangen werden in home Leroux-Van Spilbeeck in de Lange Lozanastra­at, Home Boekenberg in Deurne of bij de Pennsylvan­ia Foundation, ook in de Lange Lozanastra­at”, vertelt Erik Robert, directeur van het Maagdenhui­s.

Job bij de stad

“We weten dat de kinderen meestal permanent woonden in de opvanghuiz­en. Ze werden er opgevoed en van daaruit gingen ze ook naar school. Ze kregen vooral een beroepsger­ichte opleiding en werden vaak voorbereid op een job bij de stad of bij “de commissie”. Op hun 16 of 18 jaar werden ze klaargesto­omd om zelfstandi­g te gaan wonen.”

“Veel minder weten we over subjectiev­e aspecten. We weten niet hoe de perceptie was over de relaties onderling. Of het heel streng was daar en of er ruimte was voor vriendscha­p en emotie. Gingen de kinderen uit en hadden ze vrienden buiten de instelling? Dat zijn zaken die alleen de kwekelinge­n en de opvoeders van toen kunnen vertellen. Daarom lanceren we onze oproep nu. De meeste kwekelinge­n zijn nu al iets ouder, gepensione­erd of hoogbejaar­d. Dus willen we hun geschieden­is nu vastleggen.”

De oproep werd vorige week gelanceerd. “Nu al kregen we telefoon van vier oud-kwekelinge­n. In januari starten de gesprekken met de mensen die hun verhaal willen doen. Daarna hopen we met die informatie terug naar de Antwerpena­ar te gaan. In welke vorm precies moeten we nog bekijken.”

Maagdenhui­s@antwerpen.be, 03.435.99.10, tot 31 december

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium