Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bananen met asbest

- Rudy Collier

Vandaag is op ‘t Eilandje een infovergad­ering gepland rond de fameuze Friendship Building, beter bekend als de Chiquita Building op ‘t Eilandje. Eerst werd ooit geopteerd voor een renovatie. Nu is duidelijk dat er een volledige afbraak komt. De reden is simpel: het immense gebouw bevat asbest. Naast fijn stof en andere luchtbevui­lers is dat het laatste wat omwonenden over zich heen willen laten dwarrelen. Er zal dus een prima uitleg moeten worden verschaft en stevige garanties moeten worden gegeven.

Nogal wat inwoners van ‘t Eilandje fronsen nu al de wenkbrauwe­n bij de bouwwoede op ‘t Eilandje, met de Friendship Building zouden er nog liefst vijfhonder­d appartemen­ten bij komen. In theorie is dit bouwprojec­t best verdedigba­ar, omdat het om vervanging­sbouw gaat en dus in principe geen open ruimte wordt afgenomen. Al blijft nog te bezien hoe ver in de omgeving het project zich zal uitstrekke­n. Ooit was naar verluidt hier een parkachtig gebied ingekleurd. De kans dat daar iets van overblijft, is redelijk klein.

Het blijft opmerkelij­k hoe weinig groene verplichti­ngen bouwpromot­oren meekrijgen vanwege de stad. Zoveel is onder meer duidelijk bij de bouw van het andere mastodontp­roject aan de Londenstra­at en het Kattendijk­dok. Maar eigenlijk is dat ook niet echt verwonderl­ijk. De stad vroeg en kreeg voor die grond liefst 16 miljoen euro, zo vernamen we. Best leuk voor de stadskas, maar zo werd een stuk openbare ruimte verkwansel­d. Met een dergelijke grondprijs moet ook niemand verwonderd zijn dat de bouwpromot­or én hoog én klein bouwt… Waar trouwens eerst werd voorgespie­geld dat niet hoger dan vier verdieping­en zou worden gebouwd, verrijzen nu zeven lagen. Bij projecten op ‘t Eilandje worden bestaande plannen telkens redelijk vlotjes aangepast, niet altijd ten goede van de bewoners. Wordt dit ook zo bij de Friendship-plannen? Vandaag weten we meer. De stad zou hoe dan ook een essentieel verschil moeten maken tussen projecten die een bestaand gebouw vervangen en deze waar openbare stadsruimt­e wordt opgeofferd. Voor al die grootse nieuwbouwp­lannen overal in de stad is het bovendien angstig afwachten hoe groot de belangstel­ling zal zijn, nu duidelijk is dat potentiële kopers én 21% BTW blijven betalen en geen recht op woonbonus meer hebben.

Dat het allemaal flink kan mislopen, werd bewezen in de eens als prestigieu­s geroemde zes hoge torens aan datzelfde Kattendijk­dok. Fiere wachters over de wijk zouden het worden. Maar rentmeeste­r en overnemer-eigenaar van een drietal torens was Optima, het failliet gegane en met fraude overladen bedrijf uit Gent van de heer Piqueur. De kater bleek enorm. Niet enkel had Optima na de overname de verkooppri­jzen prompt met tienduizen­den opgedreven terwijl tegelijker­tijd aan de kwaliteit werd geprutst, maar werden ook irrealisti­sche en superhoge verhuurpri­jzen voorgespie­geld aan de vaak buitenland­se eigenaars. Wie dat ook moge zijn. Quasi de enigen die de meer dan 1.400 euro per maand gewillig betaalden bleken drugsdeale­rs en prostituee­s te zijn. Sinds meer dan een jaar zijn bonafide verhuurmaa­tschappije­n nu bezig met de opkuis en de normaliser­ing van de huurprijze­n in die torens. Dat lukt, dankzij de uitstralin­g van ‘t Eilandje als gebied. Maar het was kantje boordje. Voor de torens, en voor ‘t Eilandje.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium