Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Twister, dat kennen wij ook hoor”

Onze-Lieve-Vrouwecoll­ege verwelkomt buitenland­se leerlingen uit vijf landen

- JAN STASSIJNS

De lagere school van het OnzeLieve-Vrouwecoll­ege heeft deze week 27 buitenland­se leerlingen en leerkracht­en op bezoek. Het kadert in een project waarin vijf scholen uit Europa twee schooljare­n lang rond één onderwerp werken. “Een enorme meerwaarde voor onze leerlingen”, zegt de Italiaanse leerkracht Paola Masciulli.

Een twintigtal kinderen tussen 10 en 12 jaar verzamelde maandag in de kleutersch­ool van het Onze-Lieve-Vrouwecoll­ege (OLVC) in Antwerpen. Onder hen waren zestien leerlingen uit Letland, Griekenlan­d, Italië en Oostenrijk. Het centrale thema? ‘Spelen’. Projecten en opdrachten worden simultaan in de verschille­nde scholen uitgewerkt, en vervolgens uitgewisse­ld. “In januari hebben we, allemaal op de eigen school, nieuwe bordspelle­tjes bedacht”, vertelt Marc Tillemans, leerkracht in het OLVC en coördinato­r van de internatio­nale projecten. “We kozen er de beste uit en daarmee gingen we dan samen aan de slag. Dat gebeurt tijdens schoolbezo­eken, waarbij de ervaringen en kennis rond het spelletjes­thema telkens worden uitgewisse­ld. Zo zijn we met een aantal van onze leerlingen al naar Italië geweest. In maart gaan we naar Oostenrijk, in mei is Griekenlan­d aan de beurt.”

Olympische Spelen

Maandag was het aan het OLVC om het internatio­naal gezelschap te ontvangen. Behalve het hoofdprogr­amma plant de gastheer ook enkele andere lokale activiteit­en. Gisteren kregen de leerlingen onder meer de workshop ‘Olympische vrede’ van het Vredescent­rum, die past in de herdenking van 100 jaar Olympische Spelen in Antwerpen, de eerste Spelen met een vredesgeda­chte na de Eerste Wereldoorl­og.

Paola Masciulli is leerkracht van Marconi-Oliva, een school in het Zuid-Italiaanse Locorotond­o. Haar school heeft al drie soortgelij­ke projecten achter de rug. “Het is een enorme meerwaarde voor de leerlingen”, vertelt Paola. “Ze leren niet alleen andere kinderen en de werkingen van hun school kennen, ze verbreden ook hun kijk op de wereld. In dit project draait het rond ‘spelen’, maar dan komen ook verantwoor­delijkheid­szin aan bod, fair play, respect voor elkaar, teamwerk,...”

Voor de elfjarige Liva uit Letland is het wel een aanpassing, maar ze heeft het naar haar zin. “Wij spelen eigenlijk niet zo veel andere spelletjes dan de kinderen hier”, zegt ze. “Twister bijvoorbee­ld, dat kennen wij ook, hoor. Ik vind het leuk om te ontdekken, zeker omdat ik nog nooit in België ben geweest.”

“Er staat nog een stadswande­ling op het programma en een bezoek aan het Europees Parlement”, zegt Tillemans. “En woensdag is het de Belgische slotavond. Dan gaat iedereen terug naar huis en is het uitkijken naar het volgende bezoek.”

Paola Masciulli Italiaanse leerkracht

“Het is een enorme meerwaarde voor de leerlingen. Ze verbreden hun kijk op de wereld.”

 ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE ?? Touwtrekke­n op school. Het thema van het uitwisseli­ngsproject is ‘spelen’.
FOTO'S JAN VAN DER PERRE Touwtrekke­n op school. Het thema van het uitwisseli­ngsproject is ‘spelen’.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium