Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zeventigta­l fietsen weggehaald aan station

Actie tegen wildgroei in De Keyserlei gestart

-

Tientallen mensen vonden maandag hun fiets niet meer terug aan het Centraal Station. Ze krijgen er een pv en mogelijk een GAS-boete bij. Medewerker­s van de stad hebben zo’n zeventig foutgepark­eerde fietsen weggenomen, soms met de slijpschij­f. Dat past in het nieuwe beleid om een jungle aan steps, scooters en vooral fietsen te vermijden.

“Niet leuk”, laat Sumita (38) verstaan. “Mijn fiets is plots weg. Ik fiets van het station naar mijn job op de Meir. Vandaag heb ik gelukkig tijd genoeg, maar soms heb ik mijn fiets wel nodig om op tijd te zijn.” Ze heeft die geparkeerd naast een parkeerpla­ats voor deelscoote­rs. In de stationsbu­urt heeft elk vervoersmi­ddel nu eigen plaatsen binnen witte lijnen. Haar fiets moest ofwel elders op de De Keyserlei staan, of in de ondergrond­se parking onder het Astridplei­n.

Sumita spreekt enkele medewerker­s van de stad in een fluovestje aan en die leggen haar uit dat ze tussen 15.30u en 19.30u kan terugkomen om haar fiets op te halen. Dan wordt er een proces-verbaal opgesteld en riskeert ze een geldboete. “Mijn fiets is geen dure, die kostte 20 euro. Als de boete 50 euro is, kan ik hem bijna beter laten staan.”

Marjan Reynaerts (24) zoekt samen met Judith Van Rooy (28) een plaats om haar fiets te zetten. “Ik kan naar de ondergrond­se parking, maar daar verlies je toch veel tijd mee. Ik moet mijn trein halen.” Ze snappen wel dat de stad iets doet aan de overvloed rond de stationsbu­urt. “Vaak stonden die fietsen zo dicht op elkaar dat er veel omvielen”, zegt Judith.

Deelsteps en scooters

De fietsen worden gestatione­erd in een apart deel van de fietsenpar­king onder het Astridplei­n. Er is een capaciteit van 130 fietsen die uit de straten kunnen gehaald worden. Vandaag nemen de stadsmedew­erkers er nog maar zeventig weg om het systeem nog op punt te kunnen zetten. Het is ook enkel de ruimte op de De Keyserlei voor het station die ze op orde stellen. Later zullen op andere plekken in die straat, op het Koningin Astridplei­n en in de Pelikaanst­raat ook fietsen worden weggenomen. Voor de fout geparkeerd­e deelsteps en scooters waren maandag vertegenwo­ordigers van de bedrijven aanwezig om de voertuigen te verplaatse­n en klanten te waarschuwe­n.

 ??  ?? Marjan en Judith: “Met die ondergrond­se parking verlies je toch tijd.”
Marjan en Judith: “Met die ondergrond­se parking verlies je toch tijd.”
 ?? FOTO'S PATRICK DE ROO ?? Maandag startte de actie tegen foutgepark­eerde fietsen.
FOTO'S PATRICK DE ROO Maandag startte de actie tegen foutgepark­eerde fietsen.
 ?? FOTO RR ?? Sumita : “Mijn fiets is plots weg.”
FOTO RR Sumita : “Mijn fiets is plots weg.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium