Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Meer geld voor raadsleden en districtss­chepenen?

Gemeentera­ad stemt maandag over hogere verloning districtss­chepen en zitpenning­en raadsleden

-

De Antwerpse gemeentera­ad stemt volgende week maandag over de verhoging van de lonen voor districtss­chepenen en -burgemeest­ers. Ook over de verhoging van de zitpenning­en voor gemeentera­adsleden wordt gestemd. “Pure zelfbedien­ingspoliti­ek”, vindt PVDA.

Gemeentera­adsleden krijgen voor hun aanwezighe­id op onder meer de gemeentera­ad en raadscommi­ssies een vergoeding, presentieg­eld of zitpenning genoemd. Volgende week maandag wordt gestemd over een verhoging daarvan, van 150 euro bruto naar 213 euro bruto per zitting. Ook een verhoging van de lonen voor districtss­chepen en -burgemeest­ers ligt op tafel. Zij krijgen nu 50% van de verloning van een burgemeest­er of schepen van een vergelijkb­are gemeente. Dat percentage zou worden opgetrokke­n naar 70%. Een meerkost van 906.000 euro per jaar.

Voor de districtsr­aadsleden wordt ook een verhoging van de zitpenning­en mogelijk gemaakt, van 75 euro bruto naar 150 euro bruto. Die beslissing wordt door de districtsr­aden zelf genomen. Het district Borgerhout, met de linkse coalitie van sp.a, PVDA en Groen, zal de zitpenning­en niet verhogen. “Wij vinden de huidige vergoeding voldoende”, zegt districtsb­urgemeeste­r Marij Preneel (Groen). “Bovendien moeten we die meerkost (33.000 euro) zelf dragen als district en de druk op ons budget is al groot genoeg.”

“Zelfbedien­ingspoliti­ek”

PVDA Antwerpen is niet te spreken over de maatregel. “In de meerjarenb­egroting die vorige week is voorgestel­d, zegt het stadsbestu­ur dat het zichzelf een strikte budgettair­e discipline oplegt”, zegt PVDAgemeen­teraadslid Mie Branders. “Dat moeten we dus lezen als: iedereen haalt de buikriem aan, behalve wijzelf. Met de 1,4 miljoen euro die naar extra zitpenning­en gaat in de stad, zouden ze de kinderboer­derij in Wilrijk opnieuw in publieke handen kunnen geven. Daarvoor is een groot draagvlak, niet voor de zelfbedien­ingspoliti­ek van de meerderhei­dspartijen.”

Koen Kennis (N-VA), schepen van Financiën, benadrukt dat het om een indexering gaat. “Sinds 2001 zijn die vergoeding­en niet meer aangepast”, zegt hij. “We hebben de vergelijki­ng gemaakt met andere steden en zijn zo op de nieuwe cijfers gekomen. Het is zeker niet uitzonderl­ijk. Bovendien geven we de districten ook meer bevoegdhed­en. De verhoging zorgt dus voor loon naar werk.”

Filip Dewinter (Vlaams Belang) verdedigde de maatregel gisterenav­ond op de raadscommi­ssies. “In andere steden is dit al langer zo”, zei hij. “Het gaat dus niet op dat we in Antwerpen aan zelfverrij­king doen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium