Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik ga op zoek naar de zwakke plekken van mijn tegenstand­ers”

‘Lionel Messi van Deurne-Noord’ mag naar WK freestyle soccer in VS

- GREG VAN ROOSBROECK

Antwerpen zendt haar tovenaars uit. Op 15 november mag Cyprian Mikita uit Deurne-Noord aantreden op de Red Bull Street Style World Final, het wereldkamp­ioenschap freestyle soccer in het Amerikaans­e Miami. “Trainen? Dat doe ik in een aparte kamer thuis.”

soccer, dat is jongleren met een bal op zo’n manier dat zelfs Ronaldo, Hazard en Messi er jaloers van zouden worden. U ziet zo’n Tita Tovenaar weleens bezig op de voetbalple­intjes in de stad of de gemeente, of op straat tussen de auto’s. Maar er worden ook officiële wedstrijde­n gehouden.

Op het Belgisch kampioensc­hap in het Brusselse GC De Maalbeek werd Cyprian Mikitia, die (niet) toevallig woont in de buurt van het Antwerpse Bosuilstad­ion, het nummer twee. Soufiane Bencok El Marnissi won het kampioensc­hap. Maar Red Bull stuurde de Antwerpena­ar naar het WK in Miami als waardige opvolger.

Zotte tricks

Cyprian Mikita dus. 23 jaar oud en geen Braziliaan­se sambavoetb­alroots, maar Poolse. De balvirtuoo­s kwam op 6-jarige leeftijd aan in Antwerpen, om er te blijven. Hij begon voorzichti­g met panavoetba­l en deed mee aan toernooien. Een Poolse kampioen zag video’s van zijn kunstjes op de sociale media en nodigde Cyprian uit voor het Poolse kampioensc­hap. De Antwerpena­ar, toen 15 jaar oud, zag er jongens freestyle soccer spelen en viel in katzwijm. “Het was zo ongeloofli­jk mooi”, zegt hij nog steeds. “Die jongens deden de meest zotte tricks met een bal. Dat wilde ik ook kunnen.”

Zo gezegd, zo gedaan. Cyprian pakte nog snel de eindoverwi­nning in Polen mee en specialise­erde zich nog meer in de meest adembeneme­nde baltoetsen. Trainen doet hij intussen thuis in een daarvoor ingerichte kamer. “Omdat ik best wat plaats nodig heb. Maar ik durf ook buiten te trainen op straat of op het voetpad. Een beetje frisse lucht is altijd welkom.”

Zwakke plekken

De regels van zo’n Red Bull Street Style-evenement zijn simpel: drie minuten, twee spelers, één bal. “Een jury beoordeelt je bewegingen op onder meer creativite­it en originalit­eit, maar ook op de manier waarop je ze uitoefent. Op het einde van de sessie steken ze een bordje met jouw naam of de naam van de tegenFrees­tyle stander in de lucht. Hoe ik het verschil wil maken in Miami? Ik analyseer altijd mijn tegenstand­er en zoek zijn zwakke plekken. Om dan beter te doen natuurlijk. En ik ben maar zelden zenuwachti­g.”

Cyprian heeft nog een job, want het grote geld brengt freestyles­occer natuurlijk niet in het laatje. “Eigenlijk kan je vooral geld verdienen met de shows die je doet. Maar laat ons eerst naar het wereldkamp­ioenschap in Miami kijken, want ik geloof nog altijd niet goed dat ik mag gaan. Ik heb er altijd van gedroomd om op een dag in de Verenigde Staten te staan. Dat ik er nu naartoe ga, uitgereken­d met de sport die ik het liefst doe, is bijna te mooi om waar te zijn.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Cyprian Mikita is ‘de Lionel Messi van Deurne-Noord’.
FOTO PATRICK DE ROO Cyprian Mikita is ‘de Lionel Messi van Deurne-Noord’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium