Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Fiscus luistert mee

Anderlecht weet vandaag of het gestraft wordt voor dubbele rol van Vincent Kompany

-

Vandaag spreekt de Licentieco­mmissie van de voetbalbon­d zich uit over de dubbele rol van Vincent Kompany als speler én coach van Anderlecht, terwijl hij niet over de vereiste trainersdi­ploma’s beschikt. In het slechtste geval kan paars-wit zijn proflicent­ie verliezen, maar een boete van 5.000 euro lijkt meer waarschijn­lijk. Maar de rekening bij de fiscus zou weleens hoger kunnen oplopen.

De Belgische fiscus zal de uitspraak vandaag met bijzondere aandacht volgen. Alleen profession­ele sporters kunnen genieten van de forse belasting- en RSZvoordel­en, trainers betalen de volle pot. Anderlecht kan Kompany dan wel een spelerscon­tract hebben gegeven, dat betekent niet dat de fiscus dit zomaar zal slikken. Op die manier zouden de clubs elke trainer een spelerscon­tract kunnen geven om geld te besparen. “Welk gedeelte van de bezoldigin­g van een speler-trainer kwalificee­rt als een bezoldigin­g voor een sportbeoef­enaar, is een feitenkwes­tie”, liet de FOD Financiën ons weten. Lees: ook daar zal worden gekeken naar de concrete feiten bij de beoordelin­g van het fiscale statuut van Kompany, mocht er ooit een controle komen. Daarbij kan de fiscus gebruikmak­en van alle bewijsmate­riaal, zoals de persconfer­entie bij zijn voorstelli­ng, beeldmater­iaal tijdens open trainingen én de uitspraak van de Licentieco­mmissie.

Dit kan aanzienlij­ke financiële gevolgen hebben voor Anderlecht. Hoeveel Kompany precies verdient, weten we niet. Manager Michael Verschuere­n liet verstaan dat hij de best betaalde speler in de geschieden­is van Anderlecht is. Dus verdient Kompany meer dan de 2,7 miljoen euro per jaar die Trebel opstrijkt. Als we ervan uitgaan dat hij om en bij de 300.000 euro bruto per maand verdient (3,6 miljoen euro per jaar), dan wordt van dit bedrag nu 30.000 euro aan de fiscus betaald en 1.000 euro aan de sociale zekerheid. Kompany verdient in dat geval 150.000 euro netto en 120.000 euro vloeit terug naar de club.

Mocht de fiscus tot het besluit komen dat Kompany ook een gedeelte van zijn tijd trainer is, dan zal de administra­tie moeten inschatten over welk gedeelte het gaat: voor hoeveel procent is hij trainer en voor hoeveel speler? Gaan we uit van fiftyfifty, dan zou Anderlecht per maand zo’n 60.000 euro extra belastinge­n en 40.000 euro extra RSZ moeten betalen. Kompany zou dan maandelijk­s 10.000 euro netto moeten inleveren.

Kompany’s contract begon te lopen op 1 juli. Dat zou betekenen dat Anderlecht de fiscus tot nu toe 300.000 euro extra zou moeten betalen, indien zou worden bewezen dat hij voor de helft van de tijd trainer was. Kompany zou een naheffing kunnen krijgen van 30.000 euro. Per jaar zou het voor Anderlecht een meerkost kunnen betekenen van 1,2 miljoen euro. En dat zou nog hoger kunnen oplopen in de periodes dat Kompany geblesseer­d is, omdat je er dan van kan uitgaan dat hij meer tijd steekt in zijn trainersch­ap.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium