Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Waarom Memorial Van Steenberge­n het perfecte cadeau was voor

-

Heeft Corendon-Circus zichzelf zondag in de Memorial Rik Van Steenberge­n een heerlijk herfstcade­au bezorgd? Dankzij vier renners in de top tien is het team van Mathieu van der Poel naar de tweede plaats gesprongen in de ranking van Europese procontine­ntale teams. En dat heeft aangename consequent­ies.

De Memorial Rik Van Steenberge­n werd zondag voor het eerst in jaren opnieuw georganise­erd, met start in Beerse en aankomst in Arendonk, de geboortepl­aats van Rik I. De wedstrijd kreeg meteen een quotering 1.1 toegekend, waardoor er heel wat UCI-punten te rapen vielen. En die punten bepalen mee de ranking van de procontine­ntale teams.

In die rangschikk­ing stond het team van de broers Roodhooft tot voor dit weekend nog vierde, maar dankzij de zege van Dries De Bondt en de verdere ereplaatse­n van Jimmy Janssens (tweede), Tim Merlier (vijfde) en Otto Vergaerde (negende) springt het Kempense team plots van de vierde naar de tweede plaats, ten koste van Wanty Gobert en Cofidis. En dat heeft aardig wat gevolgen, want door die tweede plaats is het team virtueel eigenaar van een gegarandee­rde wildcard voor alle grote WorldTour-eendagskla­ssiekers in 2020 en liggen ook de grote rondes binnen handbereik. Dat laatste hangt af van de internatio­nale wielerunie UCI. In de hervorming­splannen staat dat met achttien WorldTourt­eams – zoals nu het geval is – de beste twee procontine­ntale ploegen van het jaar voordien een gegarandee­rde wildcard voor alle WorldTourw­edstrijden krijgen. Wat momenteel betekent dat Total Direct Energie en Corendon - Circus recht hebben op een wildcard voor alle eendagswed­strijden van de World Tour. Voorts krijgen ze een uitnodigin­g voor de drie grote rondes, zonder de verplichti­ng om effectief deel te nemen. Corendon - Circus én Mathieu van der Poel zouden er echter luidop aan denken om volgend jaar de Vuelta mee op het programma te zetten.

Nog niet helemaal zeker

Honderd procent zekerheid heeft het team echter nog niet. Naast de huidige achttien WorldTourt­eams hebben ook Cofidis en Arkéa - Samsic een aanvraag ingediend om in 2020 over een WorldTourl­icentie te beschikken. Besluit de UCI om meer dan achttien teams toe te laten in de World Tour, dan vervalt de gegarandee­rde wildcard voor de grote rondes. Alleen het beste team – voorlopig is dat Total Direct Energie – zou dan zo’n wildcard krijgen.

Voor Corendon - Circus zit het wegseizoen erop, zowel voor Direct Energie als Wanty - Gobert staan er nog wel wedstrijde­n op het programma en dus ook de mogelijkhe­id om nog wat punten te rapen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium