Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We hopen nog een nieuwe ploeg te vinden”

Jacob Relaes en Jeroen Pattyn rijden vandaag mogelijk laatste profession­ele wedstrijd

- KAREL LEMMENS

Ook voor Jeroen Pattyn en Jacob Relaes eindigt het wegseizoen vandaag met de Nationale Sluitingsp­rijs in Putte-Kapellen. Beide renners komen met gemengde gevoelen aan de start, want hun toekomst als wielrenner is onzeker. Voor 2020 zijn ze voorlopig nog niet onderdak en dat knaagt.

Team Cibel en Team Differdang­e GEBA, waar Zwijndrech­tenaar Relaes en Wijnegemna­ar Pattyn respectiev­elijk deel van uitmaken, houden op te bestaan, zodat ze allebei naar een nieuwe ploeg op zoek moeten.

“En dat is geen gemakkelij­ke opdracht”, zeggen de mannen in koor. “We zijn niet de enigen die op zoek zijn. Veel renners zitten in hetzelfde schuitje en dat maakt de opdracht alleen nog lastiger.”

De twee 23-jarige renners, die hun eerste jaar op profniveau vandaag beëindigen, hebben er een grotendeel­s gelijkaard­ig parcours opzitten. “De aanpassing aan het rijden op het hoogste niveau was niet vanzelfspr­ekend. We zijn erin geslaagd om een constant behoorlijk niveau te halen en daar kunnen we best vrede mee nemen. Alleen val je op die manier niet op. Eén uitschiete­r kan al voldoende zijn om in het collectiev­e geheugen te blijven zitten, maar die hebben we geen van beiden gehad. Dan blijf je onder de radar. Dat is misschien niet helemaal fair, maar zo werkt het nu eenmaal. In Putte-Kapellen proberen we nog een laatste keer om voorin te eindigen. Daar gaan we vol voor.”

En als ze toch geen ploeg vinden, hebben ze een plan B achter de hand. “Ik werk op dit moment niet”, zegt Jacob Relaes. “Ik studeerde vorig jaar af en verkreeg voor dit jaar een VDAB-statuut. Als ik geen nieuwe ploeg vind, zal het wellicht fulltime werken worden. Niet dat ik er tegenop zie, maar ik zou toch graag nog minstens een jaar de kans krijgen om te bewijzen wat ik waard ben op de fiets. Ik ben op mijn best in lastigere wedstrijde­n, maar het voorbije seizoen moest ik te veel vlakke wedstrijde­n rijden en dat is mijn ding niet. Daarom hoop ik nog een nieuwe kans te krijgen en een beter programma te kunnen rijden met wedstrijde­n waarin ik me kan tonen.”

Jeroen Pattyn is student en moet nog één jaar doen om zijn masterdipl­oma te behalen. “Toch zou ik het liefst nog een jaar mijn studies willen combineren met het fietsen”, zegt Pattyn. “Dat vind ik ideaal.”

Het zal hen allebei niet beletten te genieten van de vrije tijd die zich de komende weken aandient. “Ik ga met vakantie naar het Italiaanse Firenze”, aldus Relaes. “Ik ga even niet op mijn gewicht letten en vooral doen waar ik zin in heb. Daar kijk ik naar uit.”

Pattyn trekt niet naar het buitenland. “Ik wil me de komende weken op mijn kot in Leuven focussen op mijn thesis, maar wil dat graag combineren met de geneugten van het studentenl­even. Dat lijkt me een mooi vooruitzic­ht.”

 ?? FOTO TOM GOYVAERTS ?? Jacob Relaes: “Als ik geen nieuwe ploeg vind, zal het wellicht fulltime werken worden.”
FOTO TOM GOYVAERTS Jacob Relaes: “Als ik geen nieuwe ploeg vind, zal het wellicht fulltime werken worden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium