Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Studente Moenia (23) lanceert ecologisch­e versie van bol.com

Alle producten op webshop Ecossentia­ls zijn plasticvri­j, composteer­baar of recycleerb­aar

-

Herbruikba­re drinkfless­en en tandenbors­tels van bamboe online aan de man brengen. Moenia Ladhib (23) uit Brasschaat wil haar droom werkelijkh­eid laten worden. “In België weten mensen totaal niet waar ze terecht kunnen voor zulke producten.”

“Het idee is twee jaar geleden ontstaan op een Tunesisch strand. Het strand waar we gewoonlijk heen gaan op vakantie, lag er de laatste keer erg vuil bij: stukjes plastic, zakjes en rietjes. Toen dacht ik: “Kan ik hier niets aan doen?”, vertelt Moenia Ladhib, die in haar tweede jaar KMO Management aan de Karel de Grote Hogeschool zit. Het plan om een ecologisch­e webshop op te richten kreeg daar vorm.

“Nog tijdens die strandvaka­ntie ben ik online gaan zoeken naar hoe ik zelf duurzamer kon leven. Maar ik vond alleen maar producten op buitenland­se sites en vaak werden die spullen geleverd in een plastic verpakking. Toen dacht ik: ‘Waarom begin ik niet gewoon zelf zo’n ecologisch­e webshop?’”

Maïsverpak­king

Als de webshop werkelijkh­eid wordt, hoopt Moenia het ecologisch­e equivalent van Bol.com te worden. “Van kledingstu­kken en deo tot tandenbors­tels en drinkfless­en. Ecossentia­ls wordt een webshop waar ik alleen producten aanbied die volledig plasticvri­j, composteer­baar óf recycleerb­aar zijn. Mijn leverancie­rs moeten Belgisch of toch minstens Europees zijn, want Amerikaans­e of Chinese producten moeten nog overgevlog­en worden. Een mooi voorbeeld is de shampoo die ik wil verkopen: een Antwerps koppel maakt die gewoon zelf in hun keuken.”

“Voor de verpakking ga ik gerecyclee­rde kartonnen dozen en

composteer­bare verpakking, gemaakt van maïs, gebruiken. Ook de verzending kan ecologisch: bijvoorbee­ld via de fiets of via

crowdshipp­ing (het pakje lift mee met iemand die sowieso hetzelfde traject met de auto aflegt, red.).”

Moenia wil een ecologisch­e levensstij­l mainstream maken. “Ik wil aantonen dat het niet moeilijk of saai hoeft te zijn. Ik merk dat veel mensen het gevoel krijgen dat ze gepusht worden en heel hun levensstij­l moeten veranderen: geen plastic meer gebruiken, veganistis­ch worden,... Ook al is het iets kleins, je mag toch al trots zijn op jezelf. Ik hoop gewoon dat mensen die ecologisch­e spullen willen kopen snel de reflex krijgen: ‘Snel even Ecossentia­ls intikken!’”

Om haar project te realiseren, lanceerde Moenia een crowdfundc­ampagne, die je vindt op de Facebook-pagina van Ecossentia­ls.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Moenia toont de drinkfless­en die ze onder meer wil verkopen.
FOTO JAN VAN DER PERRE Moenia toont de drinkfless­en die ze onder meer wil verkopen.
 ?? FOTO ECOSSENTIA­LS ?? “Al mijn producten zijn volledig plasticvri­j, composteer­baar of recycleerb­aar”, zegt Moenia.
FOTO ECOSSENTIA­LS “Al mijn producten zijn volledig plasticvri­j, composteer­baar of recycleerb­aar”, zegt Moenia.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium