Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Trots op onze relatie met de buren, ook al wonen ze heel dichtbij”

Arteco heeft nieuwe milieuverg­unning: nog tot minstens 2035 in Metropools­traat

- JAN AUMAN

Total en Arteco mogen hun chemische fabriek in de Metropools­traat nog tot minstens 2035 uitbaten. De provincie leverde hiervoor een milieuverg­unning af. “We zijn blij dat we een vervolg kunnen breien aan ons verblijf in Schoten, waar we al operatione­el zijn sinds 1964. En ik ben trots op de goede relatie met de buren, ook al wonen die heel dichtbij”, beseft manager Olivier Dufaux.

Arteco is een joint-venture van twee wereldspel­ers in de petrochemi­e: het Franse Total en het Amerikaans­e Chevron. “We zijn een internatio­naal bedrijf dat antivriesk­oelvloeist­offen produceert. Dat is een niche waarin we in Europa marktleide­r zijn. Onder meer grote merken als Caterpilla­r, Renault en Volvo Trucks gebruiken onze afgewerkte producten”, vertelt manager Olivier Dufaux in de chemische fabriek bij het Albertkana­al.

Arteco heeft twee vestiginge­n in ons land. “Het hoofdkanto­or bevindt zich in Gent. Daar start de ontwikkeli­ng van de koelvloeis­tof. In Schoten vindt de productie plaats. Hier werken 63 mensen, vooral laboranten, operators en logistieke mensen”, zegt Dufaux. Die geeft mee dat Total nu al sinds 2009 jaarlijks 2 miljoen euro investeert in haar Schotense dochter. Daarmee werd recent onder meer de volledige productiel­ijn vernieuwd, wat aanleiding was voor de nieuwe vergunning­sprocedure.

Deuzeld

Dat niemand bezwaar aantekende tegen een verlengd verblijf van de chemische fabriek, is opvallend. De installati­es liggen weliswaar in industrieg­ebied, maar ook bij de woonwijk Deuzeld. Plantmanag­er Olivier Dufaux is trots op dat goed nabuurscha­p, dat zopas bevestigd werd met een druk bijgewoond­e opendeurda­g

Olivier Dufaux

Manager Arteco

“De voorbije tien jaar was er geen enkel incident met impact op de omgeving.”

die liefst 450 bezoekers naar de vernieuwde installati­es lokte. “Die bezoekers waren niet boos of achterdoch­tig, maar vooral nieuwsgier­ig naar hoe koelvloeis­toffen gemaakt worden.”

“We kunnen een mooie balans voorleggen als het om veiligheid gaat”, aldus Dufaux. “De voorbije tien jaar was er geen enkel incident met impact op de omgeving. En er gebeurde in diezelfde tijdspanne ook maar één enkel arbeidsong­eval met tijdelijk werkverlet tot gevolg. We zetten daar hoog op in. Zulke cijfers helpen natuurlijk om de relatie met de buurt goed te houden.”

Binnenvaar­t

Burgemeest­er Maarten De Veuster (N-VA) heeft geen klachten over Total en Arteco op zijn grondgebie­d. “Het bedrijf beseft dat een goede verstandho­uding met de buurt essentieel is. We waarderen verder dat onze brandweer geregeld kan oefenen op het fabriekste­rrein en dat het bedrijf voor lokale tewerkstel­ling zorgt.”

Tijdens de opendeur kwam ook Chris Danckaerts, gedelegeer­d bestuurder van De Vlaamse Waterweg, langs. Logisch, want veel van het transport gebeurt via het Albertkana­al. “We laten 70% van onze grondstof (mono-ethyleengl­ycol) door binnensche­pen aanvoeren. Om de twee weken meren hier drie schepen aan. Die vorm van transport is het goedkoopst en meest efficiënt. Zo vermijden we ook het manoeuvrer­en met te veel vrachtwage­ns op ons fabriekste­rrein”, zegt Olivier Dufaux.

“We weten dat De Vlaamse Waterweg het Albertkana­al ter hoogte van onze vestiging in Schoten wil verbreden. Dat wordt een moeilijke periode, maar we zijn heel tevreden dat de dienst rekening heeft gehouden met ons bij het plannen van deze operatie. We kregen de verzekerin­g dat onze twee lospunten aan het kanaal nooit tegelijk buiten gebruik zullen zijn tijdens de verbreding­swerken.”

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Burgemeest­er Maarten De Veuster en Chris Danckaerts, van De Vlaamse Waterweg, kregen van plantmanag­er Olivier Dufaux uitleg over de nieuwe productiel­ijn voor koelvloeis­toffen.
FOTO JAN AUMAN Burgemeest­er Maarten De Veuster en Chris Danckaerts, van De Vlaamse Waterweg, kregen van plantmanag­er Olivier Dufaux uitleg over de nieuwe productiel­ijn voor koelvloeis­toffen.
 ?? FOTO JAN AUMAN ?? De Schotense brandweer mag geregeld oefenen op de site.
FOTO JAN AUMAN De Schotense brandweer mag geregeld oefenen op de site.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium