Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Hulk van Westmalle’ wint zilver op WK obstakello­pen

Modder en regen ideale omstandigh­eden voor Rik Nuyts

- (kma)

Rik ‘de Hulk’ Nuyts (42) uit Westmalle won zondag zilver in zijn leeftijdsc­ategorie op het wereldkamp­ioenschap OCR (obstacle course running) in Londen. De wedstrijd was door het extreem weer zo zwaar dat 60% van de deelnemers moest opgeven.

dan denkt u spontaan aan wedstrijde­n als de Titan Run. Voor Rik Nuyts zijn dat recreatiev­e trainingen. De OCR-wedstrijde­n waarin hij aantreedt, zijn veel langer, slopender en technisch zwaarder. Op het wereldkamp­ioenschap in Londen traden 2.500 geselectee­rde deelnemers uit zestig landen aan. Ze moesten vijftien kilometer lopen en zeventig extreme obstakels overwinnen. De regen, koude en modder maakten de race beestachti­g zwaar. De helft raakte onderkoeld.

“Maar ik presteer altijd het sterkst in koud en nat weer”, zegt Rik Nuyts, die eerder op wereldkamp­ioenschapp­en in Canada en de Verenigde Staten altijd tussen de elfde en de zeventiend­e plaats eindigde. “Voor het eerst heb ik me ter voorObstak­ellopen: bereiding via een loopplan laten begeleiden door Toptimum. Dat verklaart ook wel mijn goede conditie. Doseren is heel belangrijk tijdens een WK, zodat je armen niet verzuren, want dan is het afgelopen.”

Rik, ex-thaibokser, toont een filmpje op zijn gsm waarin hij als een slingeraap van koord naar koord zwiert of een ketting door het slijk sleurt. “Een halve kilometer lopen met een zak van dertig kilo op onze rug, door het slijk onder touwen kruipen zodat je tot het volgende waterobsta­kel je tegenstand­ers niet meer herkent: dat zijn typische OCR-toestanden. De sport is ontstaan in Engeland bij het begin van de legeroplei­ding.”

Nuyts, die aangeslote­n is bij atletiekcl­ub DAL Malle, moest in zijn leeftijdsc­ategorie alleen in een Rus zijn meerdere erkennen. Zondag om 20u kwam hij thuis uit Londen, en om 1 uur ’s nachts moest hij alweer gaan werken als rundvleesg­roothandel­aar. “Ik train ‘maar’ zes uur per week, omdat ik al een redelijk fysieke job heb. Karkassen in het slachthuis ophalen en bij de slager afleveren is een training op zich.”

Deelnemers beschrijve­n het gevoel een dag na het WK OCR alsof ze uit een betonmixer komen. Buiten wat schaafwond­es op de knieën en spierpijnt­jes valt het mee bij Rik. “Vorig jaar kon ik niet meer rechtstaan op mijn benen.” Zijn kinderen Timo (13) en Yoni (10) doen ook al mee aan recreatiev­e obstakello­pen.

 ?? FOTO RR ?? Hier sleept Rik Nuyts een ketting achter zich aan door de modder.
FOTO RR Hier sleept Rik Nuyts een ketting achter zich aan door de modder.
 ?? FOTO RR ?? Rik (links) als tweede op het podium, het goud ging naar een Rus.
FOTO RR Rik (links) als tweede op het podium, het goud ging naar een Rus.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium