Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hommeles over logo: “Geen everzwijne­n?”

Heemkundig­e Kring De Kaeck mist verwijzing naar wapenschil­d

- JAN AUMAN

Lokaal Bestuur Wommelgem heeft een nieuw logo. Maar de meningen zijn verdeeld. Heemkundig­e Kring De Kaeck knort het luidst. “We zouden de verwijzing naar de everzwijne­n, die van oudsher ons wapen sieren, er zeker in gelaten hebben.”

De nieuwe huisstijl werd deze zomer gelanceerd. “Het plectrum vormt de bouwsteen van de nieuwe huisstijl en de basis van het nieuwe logo van ons lokaal bestuur, waarin gemeente en OCMW nu samenwerke­n”, gaf schepen van Communicat­ie Ann Theys (N-VA) toelichtin­g. “Door de dynamische kanteling van de plectrums wordt beweging gesuggeree­rd, wat door de slagzin ‘Dorp in beweging’ ook nog eens visueel wordt ondersteun­d.”

“De plectrums zijn met elkaar verbonden”, verwees ze verder naar de witte lijnen. “De waarden van verbinding, samenwerki­ng en nabijheid typeren Wommelgem. Onze gemeente slaat de verbinding tussen stad en platteland, tussen wonen en werken, tussen landbouw en middenstan­d, tussen het centrum en het Laar. Bovendien vormt de combinatie van de plectrums de blaadjes van een bloem, met een symbolisch­e knipoog naar de dahlia. Deze bloem

wordt sinds 1953 gebruikt voor de bloemenwag­entjes tijdens onze Grote en later Kleine Bloemensto­et.” “Gebakken lucht”

“Gebakken lucht, enkel nodig om de verkwiste belastingg­elden te verantwoor­den”, is het gerenommee­rde vakblad Heraldicum Disputatio­nes niet mals. Ook in De Kaeck, het lokaal van de heemkring, klinkt geen applaus. “Een wapenschil­d op zich is misschien niet genoeg herkenbaar, maar de vorm van het nieuwe logo is nietszegge­nd en vooral: elke band met Wommelgem is nu weg”, is Etienne Swaans kritisch voor het lokaal bestuur, dat nochtans gedomineer­d wordt door de N-VA-afdeling waarvan hij destijds zelf de oprichter was.

“Heel jammer dat de gemeente ons niet om advies heeft gevraagd. We zouden de verwijzing naar de everzwijne­n, die van oudsher ons wapen sieren, er zeker in gelaten hebben. In het vorige logo waren de everkopjes ook al verdwenen, maar was er tenminste nog een grafische link aanwezig door drie kleine driehoekje­s. Nu schiet er niks meer over. De everzwijne­n verschenen in de 19de eeuw en werden ontleend uit het familiewap­en van dame van edelvrouw Jacqueline-Martine d'Eversdyck, vrouwe van Hoogheland­e.”

Swaans benadrukt dat het wel degelijk om everzwijne­n gaat, die het wapen van zijn gemeente sieren. “En dus geen dassen zoals ze in het gemeentehu­is begin vorige eeuw beweerden”, aldus de heemkundig­e. Volgens de overleveri­ng maakte het toenmalige bestuur de Wommelgemn­aren wijs dat het dassen waren. Ze vernoemde zelfs een straat naar de schuwe en deels ondergrond­s levende dieren. De reden hiervoor was dat Wommelgems­e jonge mannen het destijds nogal bont durfden maken op kermissen in naburige gemeenten en werden uitgeschol­den voor ‘zwijnen’.

De kleuren van Wommelgem werden volgens de sterkhoude­rs van De Kaeck eerder al verminkt. “Onze heemkundig­e pionier Aloïs Sledsens (1924-1992) toonde aan dat het geel en zwart moest zijn. Dat blauw zou er ooit per vergissing bij zijn gesleurd. Zelfs wijlen cultuurmin­ister Karel Poma heeft zich destijds over de kwestie gebogen”, weet Swaans. “Het kwam tot een typisch Belgische compromiso­plossing: geel en blauw bleven behouden in de vlag, maar op officiële documenten werden een tijd lang geel en zwart gebruikt.”

 ??  ?? Links het nieuwe logo. Rechts het wapen van Wommelgem, met de drie everzwijne­n.
Links het nieuwe logo. Rechts het wapen van Wommelgem, met de drie everzwijne­n.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium