Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Veel jonge kerkuilen dankzij muizenplaa­g

Normaal drie à vier jongen per nest, nu zelfs zeven

- (jw)

Een heersende muizenplaa­g is volgens Natuurpunt Rupelstree­k rechtstree­ks de oorzaak van een opvallend aantal jonge kerkuilen. Bij controles van door hen aangebrach­te nestkasten noteren ze meer jongen dan ooit.

Natuurpunt plaatste een dertigtal nestkasten voor kerkuilen op diverse plaatsen in de regio. Bij een eerste controle werden negentien geslaagde broedgeval­len geteld. “Opmerkelij­k daarbij is het aantal jongen dat we telden”, zegt woordvoerd­er Erik De Keersmaeck­er. “Doorgaans hebben kerkuilen drie à vier jongen. Dit jaar telden we vijf, soms zes en op één broedplaat­s zelfs zeven jongen in een nestkast.”

De voorbije dagen trokken de medewerker­s erop uit voor een tweede telronde. Via collega’s uit Nederland wisten ze immers dat sommige kerkuilen aan een tweede legsel bezig waren.

“Dat is zeer uitzonderl­ijk en enkel verklaarba­ar door een groot voedselaan­bod aan muizen”, zegt Erik. “Blijkbaar heerst op meerdere plekken in de lage landen een muizenplaa­g. Dat stimuleert kerkuilman­netjes om meer te jagen. Zodra die met een muis komt aanvliegen, volgt een paring met zijn vrouwtje, waarna een tweede legsel kan volgen.”

De verklaring van de natuurvors­ers wordt door Geert Segers van de Rumstse technische dienst bevestigd. “Er zijn dit jaar inderdaad meer knaagdiere­n dan voorheen. Voor zover ik kan inschatten, ligt dit aan het feit dat meer mensen zelf afval compostere­n en vooral ook meer kippen houden. We hebben dit jaar al meer dan vijftien kilogram vergif verspreid, een derde meer dan vorig jaar.”

Tegelijk zullen de muizen in de Rupelregio nu dus ook moeten afrekenen met bijkomend 76 jonge kerkuilen die dit jaar door Natuurpunt Rupelstree­k een ring van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwete­nschappen (KBIN) aangestoke­n kregen.

www.natuurpunt.be/afdelingen/natuurpunt-rupelstree­k

 ?? FOTO JEF WIJCKMANS ?? Veel jonge kerkuilen in de nestkasten.
FOTO JEF WIJCKMANS Veel jonge kerkuilen in de nestkasten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium