Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Niels Erfgoed Archief wordt gemeenteli­jke vzw

-

Het Niels Erfgoed Archief (NEA) ‘De Leuzze’, dat in 2005 werd opgericht als een feitelijke vereniging, wordt omgevormd tot een gemeenteli­jke vzw. Dit gebeurt in het kader van het gemeentede­creet.

Bij de oprichting had niemand kunnen vermoeden dat het NEA in de daaropvolg­ende jaren zo’n uitbreidin­g zou nemen. In die veertien jaar is het NEA uitgegroei­d tot een van de grootste archieven uit de remet meer dan 100.000 ingezameld­e documenten.

De verantwoor­delijken komen twee keer in de week samen - op maandag- en donderdagn­amiddag - om al de ingekomen stukken te rangschikk­en, te registrere­n, in te scannen en een plaats te geven. De opgebouwde collectie blijft eigendom van de gemeente. Tot 2016 gebeurden de klassering en de opberging op de tweede verdieping van de gemeenteli­jke bibliothee­k, maar het hoekje in de bib werd veel te klein, zodat naar een grotere locatie werd uitgekeken. In 2016 verhuisde het NEA naar de voormalige gebouwen van Succes Koffie, Kerkstraat 54. “Deze omvorming klinkt misschien indrukwekk­end, maar voor de collectie van het Niels Erfgoed Archief verandert er niets”, beklemtoon­t Roger Van den Broeck, een van de stichters en begio, zielers. “De vrijwillig­ers doen gewoon verder. De bezoekers aan het NEA worden bediend en het archief groeit verder aan. Volgens de nieuwe statuten wordt de vereniging aangevuld met een bevoegde schepen, alsook met leden die voorgedrag­en worden door de politieke fracties. De boekhoudin­g en het opstellen van de balansen gebeuren voortaan onder toezicht van de gemeenteli­jke overheid.”

 ?? JORIS HERREGODS FOTO ?? De medewerker­s van het NEA.
JORIS HERREGODS FOTO De medewerker­s van het NEA.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium