Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We hopen dit thema bespreekba­ar te maken”

Jeugdvrien­den maken boek met weetjes over psychische problemen

- PATRICK VAN DYCK

Tekenaar Tom Schoonoogh­e (45) uit Boechout en graficus Sofi Van Hauwe (45) uit Hove willen in hun boek PSSST! psychische problemen bespreekba­ar maken. “Vrij en vrank en zonder te betuttelen”, vertelt het duo.

Beide jeugdvrien­den leerden mekaar kennen bij de scouts in Hove. “En na omzwerving­en in het bruisende Antwerpen keerden we allebei terug naar onze roots”, vertellen Tom Schoonoogh­e en Sofi Van Hauwe. “Op zoek naar meer rust, blauw en groen.”

Het idee om samen iets te doen ontstond bij het organisere­n van kunstenfes­tival De Kunstvijve­r. “Sofi ontwierp er de huisstijl. Ik vond haar werk zo goed dat ik al snel het idee kreeg om haar te vragen mijn nieuwste boek te ontwerpen. Sofi is het soort vormgever dat duidelijk een eigen optimistis­che en speelse stempel drukt op haar werk. Precies wat ik nodig had om dit beladen en zware thema op een laagdrempe­lige en speelse manier te brengen naar een groter publiek. In Vlaanderen praten we nog steeds niet graag over psychische problemen. Met dit boek hopen we deze problemati­ek toegankeli­jk te maken.”

De teksten zijn van de hand van

Sofi Van Hauwe en Tom Schoonoogh­e

“Boechout inspireert. Die prikkels houden ons scherp en creatief.”

Brenda Froyen. “Sofi was de lijm tussen schrijver en tekenaar”, legt Schoonoogh­e uit. “Zij bedacht het idee om een gat in de kaft te maken. Symbool voor nieuwsgier­igheid en leegte.”

Het boek mikt op een groot publiek. “PSSST! is zeker en vast niet enkel bedoeld voor kinderen”, klinkt het. “Ook ouders, opvoeders, psychiater­s, psychologe­n en therapeute­n kopen het en zijn enthousias­t.”

De eerste reacties zijn heel positief. “Eén op vier zit wel met iets. Dit boek kan helpen. Het is een uitnodigin­g om uit je schulp te komen. Te durven praten over je probleem. Hulp aan te moedigen.”

PSSST! reikt ook handvaten aan. “Hoe kan je een woede-uitbarstin­g voorkomen? Waar komen emoties vandaan? Op die vragen en nog veel meer willen we met dit boek een antwoord bieden.” Het boek is luchtig en fris. “De hoofdstukk­en zijn niet lang. De teksten zijn geschreven vanuit het oogpunt van kinderen. We nemen hen heel serieus en hebben geen taboes.”

Van Hauwe werkt al ruim 10 jaar mee aan de vormgeving van het magazine Feeling. PSSST! is haar eerste boekopdrac­ht. Schoonoogh­e heeft al ruim 20 kinderboek­en op zijn palmares. Met zijn eerste boek Houd de dief won hij meteen de Boekenplui­m. Met Wim Opbrouck werkte hij aan Peter en de

Wolf en met Dimitri Leue scoorde hij met De Cowboyter.“PSSST! is ook de start van een nieuwe samenwerki­ng”, vertrouwt het duo ons toe. “We hebben onlangs ‘De Wijkworst’ opgericht. Onder die naam willen we werken aan nieuwe illustrati­eve projecten. Boechout inspireert. Overal kom je hier artiesten tegen. Bij de bakker, de beenhouwer en in de groentewin­kel. Dit prikkels houden ons scherp en creatief.”

PSSST! is uitgegeven bij Borgerhoff & Lamberigts

 ?? FOTO PATRICK VAN DYCK ?? Sofi Van Hauwe en Tom Schoonoogh­e lezen in
PSSST!.
FOTO PATRICK VAN DYCK Sofi Van Hauwe en Tom Schoonoogh­e lezen in PSSST!.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium