Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Orban verliest Boedapest

- (rt)

Een verkiezing­soverwinni­ng die “het Waterloo van Fidesz” inluidt. Zo omschreef een prominent lid van de Hongaarse oppositie de resultaten van de lokale verkiezing­en van zondag.

Jaren van verdeeldhe­id maakten linkse en liberale oppositiep­artijen kansloos tegen de nationaal-populistis­che regeringsp­artij Fidesz van premier Viktor Orban. Terwijl zij onderling kibbelden, speelde Fidesz niet alleen haar greep op publieke en commerciël­e media ten volle uit, maar herschreef de partij ook de kieswet in haar eigen voordeel: vooral bij nationale verkiezing­en speelde dat de oppositie parten.

Maar zondag behaalde een gezamenlij­k anti-regeringsf­ront een reeks overwinnin­gen in belangrijk­e steden. De belangrijk­ste van allemaal was de hoofdstad Boedapest. Daar versloeg oppositiek­andidaat Gergely Karacsony de zittende Fidesz-burgemeest­er. Karacsony vergeleek zijn stad tijdens de campagne met Istanboel. Ook de Turkse metropool had de regering van president Recep Tayyip Erdogan, een “agressieve illiberale macht die op vele manieren lijkt op het regime van Orban”, een klap toegebrach­t door een oppositiek­andidaat als burgemeest­er te kiezen.

Orban zelf reageerde zondagavon­d al onderkoeld. “We nemen akte van deze beslissing”, zei hij over de nederlaag in Boedapest, “en staan klaar om samen te werken.” Een bepalend campagnemo­ment was het seksschand­aal rond de Fidesz-burgemeest­er van de noordweste­lijke stad Gyor, Zsolt Borkai. Een anonieme blogger bracht iets meer dan een week voor de verkiezing­en foto’s en een video naar buiten waarop te zien was hoe Borkai op een jacht op de Adriatisch­e Zee omgeven was door schaars geklede vrouwen en met een van hen seks had.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Viktor Orban.
FOTO PHOTO NEWS Viktor Orban.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium