Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Poolse regeringsp­artij viert halve verkiezing­szege

Recht en Rechtvaard­igheid (PiS) wint parlements­verkiezing­en, maar verliest Senaat

- ROELAND TERMOTE

Recht en Rechtvaard­igheid (PiS) maakte zondag een electorale sprong vooruit, maar na het tellen van alle stemmen bleef een navenante beloning gisteren uit. De partij blijft dominant in het Lagerhuis, maar verliest haar meerderhei­d in de Senaat. “We haalden veel binnen, maar we verdienen meer”, besloot PiS-voorzitter Jaroslaw Kaczynski.

De Poolse nationaal-conservati­eve regeringsp­artij Recht en Rechtvaard­igheid (PiS) ging bij de verkiezing­en van afgelopen zondag van 38% van de stemmen naar 44%. Die overwinnin­g had ze te danken aan een combinatie van sociaal-conservati­eve retoriek en het bewieroken van 500+: een populair overheidsp­rogramma dat Poolse gezinnen maandelijk­s 500 zloty (116 euro) per kind bezorgt.

Maar bij het tellen van de laatste stemmen gisteren, wachtte PiS een teleurstel­ling: ze had al niet genoeg zetels voor een constituti­onele meerderhei­d in de Sejm, het Lagerhuis, nu bleek ze ook haar meerderhei­d in de Senaat te verliezen. Dat is geen onoverkome­lijk obstakel voor de regeringsp­artij, die de afgelopen jaren verregaand­e reorganisa­ties in de rechtspraa­k doorvoerde, om te blijven sleutelen aan het staatsappa­raat. Maar het is wel een “symbolisch­e opsteker voor de oppositie”, schrijft het weekblad

Polityka, die ertoe leidt dat over controvers­iële maatregele­n op zijn minst gedebattee­rd zal worden.

Staatszend­er

“We haalden veel binnen, maar we verdienen meer”, luidde de conclusie van PiS-voorzitter Jaroslaw Kaczynski, de machtigste man van Polen, al tijdens de verkiezing­snacht. “Voor ons liggen vier jaren van hard werk, want Polen moet verder veranderen.”

Vanuit de Burgercoal­itie, de voornaamst­e centrumrec­htse oppositief­ormatie, klonk een ander geluid. De coalitie had een matte campagne gevoerd, zonder sterk leiderscha­p. Maar het echte probleem lag elders, verklaarde Grzegorz Schetyna, een van de leiders van de coalitie, in een interview met tv-zender Polsat. “Dit was geen gelijke strijd. We botsen op de hele machine van de staat in deze campagne.”

Verkiezing­swaarnemer­s van de intergouve­rnementele Organisati­e voor Veiligheid en Samenwerki­ng in Europa (OVSE) bevestigde­n dat de Poolse publieke omroep TVP, grondig vertimmerd door PiS, dienst had gedaan als regeringsg­ezinde megafoon. Terwijl PiS vooral positief benaderd werd, werden oppositiel­eden door TVP-journalist­en weggezet als “zielig”, “incompeten­t” en “leugenacht­ig”. Enkele dagen voor de verkiezing­en zond de omroep een 30 minuten durende film uit waarin de LGBT-gemeenscha­p als een ‘bedreiging voor de Poolse cultuur en identiteit’ werd neergezet. De film, die naadloos aansloot bij de anti-LGBT-campagnebo­odschap van PiS, was getiteld: Invasie.

Aap of socialiste­n

Een bevestigin­g dat die boodschap niet aanslaat bij alle Polen, was de goede prestatie van Robert Biedron, co-leider van een coalitie van linkse partijen en de eerste openlijk homoseksue­le volksverte­genwoordig­er in Polen. Nadat links bij vorige verkiezing­en weggevaagd was uit het parlement, klom de coalitie van Biedron en de zijnen opnieuw naar 13% van de stemmen. Biedron beloofde, zoals de regeringsp­artij, zich te zullen te focussen op economisch­e ongelijkhe­id, maar evengoed op de gelijkheid tussen man en vrouw en de verdedigin­g van seculiere waarden.

Ook ter rechterzij­de van PiS bewoog er zondag wat. Konfederac­ja, een formatie die drijft op uiterst rechtse, ultraconse­rvatieve en ultraliber­ale overtuigin­gen, behaalde 7%. Volgens partijkops­tuk Janusz-Korwin Mikke, geciteerd in de Amerikaans­e krant

Christian Science Monitor, laat de overtuigin­g van Konfederac­ja, dat rekruteert op internet en in militante jongerenbe­wegingen, zich samenvatte­n als “het is veel beter voor een land om geregeerd te worden door een aap dan door socialiste­n”.

 ?? FOTO AFP ?? Jaroslaw Kaczynski: “Voor ons liggen vier jaren van hard werk, want Polen moet verder veranderen.”
FOTO AFP Jaroslaw Kaczynski: “Voor ons liggen vier jaren van hard werk, want Polen moet verder veranderen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium