Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het bloedbad van Trump

Veel ophef over valse video waarin president tegenstand­ers afslacht

- ANTON GOEGEBEUR

Presidents­kandidaat Bernie Sanders wordt in brand gestoken, de organisati­e Black Lives Matter krijgt een kogel door het hoofd en nieuwsorga­nisatie CNN wordt gespietst op een houten staak. De VS is in de ban van een wreed filmpje waarin president Trump bloedig afrekent met zijn tegenstand­ers.

Twee minuten duurt het filmpje waarin een valse president Trump een bloedbad aanricht in de ‘Church of Fake News’. In het filmpje stapt de president een volle kerk binnen. De gezichten van de aanwezigen zijn vervangen door die van Hillary Clinton of Barack Obama, en door logo’s van nieuwsmerk­en als CNN, NBC of The

Washington Post – stuk voor stuk media waarmee Trump allesbehal­ve een goede relatie heeft. Plots haalt de president een revolver boven en rekent op bloedige wijze af met al zijn tegenstand­ers.

Het fragment is een bewerking van een scène uit de film Kingsman: the secret service. In de echte film is het acteur Colin Firth die tientallen gehypnotis­eerde kerkganger­s vermoord. In deze versie werd het gezicht van de acteur vervangen door dat van Trump.

De video verscheen al in juli vorig jaar op YouTube, maar werd nu ook getoond tijdens de American Priority Conference, een pro-Trumpbijee­nkomst in een resort van de president in Miami. Onder meer Donald Trump Jr., een van de zonen van de president, nam tijdens de bijeenkoms­t het woord. Volgens de organisati­e werd de video zonder toestemmin­g getoond in een zijkamer.

Geschokt

Amerikaans­e nieuwsorga­nisaties spraken hun afschuw alvast uit. Jonathan Karl, voorzitter van de vereniging van Amerikaans­e politieke journalist­en, zegt geschokt te zijn. “Alle Amerikanen moeten deze beelden van geweld tegen journalist­en en politieke tegenstand­ers van de president veroordele­n.” Volgens Karl kan de retoriek van Trump, die vaker tekeergaat tegen de “fake news media”, geweld aanwakkere­n.

“De president en zijn familie, het Witte Huis en de Trump-campagne moeten de beelden in de strengst mogelijke woorden veroordele­n”, klinkt het bij CNN. “Doen ze dat niet, dan komt dat neer op een stilzwijge­nde goedkeurin­g van geweld.”

 ?? FOTO YOUTUBE / THE GEEKZ TEAM ?? Het filmpje is een bewerking van
Kingsman: the secret service.
FOTO YOUTUBE / THE GEEKZ TEAM Het filmpje is een bewerking van Kingsman: the secret service.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium