Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Toekomst Facebookmu­nt oogt onzeker

Steeds meer grote bedrijven trekken zich terug als partner van controvers­iële cryptomunt libra

- ANOUK TORBEYNS

Nu onder meer Visa, Mastercard en PayPal zich terugtrekk­en als partners van Facebooks cryptomunt, is de toekomst van de libra nog onzekerder.

De Libra Associatio­n kwam gisterenav­ond voor het eerst samen in Genève. Die bestaat uit verschille­nde bedrijven, naast Facebook, die de cryptomunt libra moeten helpen uitrollen. Zaten onder andere níét rond de tafel: Mastercard, Visa, eBay en Booking. In navolging van PayPal, dat zich eerder deze maand al terugtrok, stappen nu ook deze grote spelers uit de associatie.

Of stappen ze er voorlopig niet in? In een eerste reactie aan The Financial

Times laten woordvoerd­ers van deze bedrijven verstaan wel nog interesse te hebben in een samenwerki­ng in de toekomst, maar voorlopig een afwachtend­e houding aan te nemen.

Giganten

De beslissing van de giganten komt er volgens The Wall Street Journal waarschijn­lijk nadat verschille­nde politici en toezichtho­uders in de VS en Europa hen hadden gewaarschu­wd voor de mogelijke impact van de libra op de wereldwijd­e financiële stabilitei­t. De libra kan volgens hen concurrent­ieverstore­nd zijn voor bestaande valuta zoals de euro, dollar en yen. Daarnaast zijn ze ook bezorgd over de privacy van de libragebru­ikers, over potentiële witwasprak­tijken en mogelijke financieri­ng van terrorisme.

Toen Facebook afgelopen juni met het nieuws kwam dat het met libra een eigen cryptomunt wou ontwikkele­n, kon het nog rekenen op 28 grote bedrijven en organisati­es die de ontwikkeli­ng ervan zouden ondersteun­en. Vandaag zijn dat er nog maar 22. Hoewel er op de lijst nog steeds namen prijken als Uber, Spotify en Vodafone, heeft de Libra Associatio­n met Mastercard, Visa en PayPal geen enkel groot bedrijf van creditcard­verstrekke­rs meer in zijn rangen.

Een dikke streep door de rekening van CEO Mark Zuckerberg en de zijnen. Het plan was dat platformen als Spotify, Uber en eBay de libra zouden accepteren als betaalmeth­ode en dat creditcard­bedrijven het hun klanten mogelijk zouden maken om hun vertrouwde munteenhei­d om te zetten in libra.

Volgende week woensdag moet Zuckerberg voor een commissie van het Amerikaans­e Huis van Afgevaardi­gden verschijne­n, om meer uitleg te geven over de libra. De lancering van de munt staat momenteel gepland in juni 2020.

 ?? FOTO REUTERS ?? De libra, de munt die Facebook wil lanceren, staat nu al onder druk.
FOTO REUTERS De libra, de munt die Facebook wil lanceren, staat nu al onder druk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium