Gazet van Antwerpen Stad en Rand

1.244 bezwaarsch­riften tegen komst twee windturbin­es

- (kma)

Er is in Zandhoven een nieuw record gevestigd op het vlak van ingediende bezwaarsch­riften bij een openbaar onderzoek. Liefst 1.244 inwoners dienden de voorbije weken een bezwaar in tegen de komst van twee windturbin­es in Massenhove­n en Viersel.

In 2017 dienden 888 mensen bezwaar in, maar omdat ontwikkela­ar W-kracht een gewijzigde aanvraag deed, telden die bezwaren niet meer mee en liep er tot vrijdag 11 oktober een nieuw openbaar onderzoek. Volgens actiecomit­é Rust in Zandhoven bestaat de enige wijziging erin dat de turbines tien meter lager zouden zijn, maar dit heeft geen effect op de slagschadu­w. Bovendien is volgens het actiecomit­é duidelijk dat W-kracht, eenmaal de vergunning voor de twee windmolens op zak, er alles aan gaat doen om een derde windturbin­e langs het Albertkana­al te bouwen.

Dat het openbaar onderzoek nu afgesloten werd met 1.244 bezwaarsch­riften, is zeer opmerkelij­k voor relatief kleine dorpen als Massenhove­n en Viersel. Het zijn aantallen die zelfs in een stedelijke omgeving zelden worden gehaald. “Het geeft moed”, reageren de leden van het actiecomit­é Rust in Zandhoven. “Al weten wij ook dat de juridische argumenten de doorslag zullen geven. We hebben de voorbije weken een ongeloofli­jk knappe samenwerki­ng tussen mensen gezien die van deur tot deur gingen voor handtekeni­ngen en hadden dit nooit verwacht.”

In het verleden verleende minister van Omgeving Joke Schauvlieg­e (CD&V) de vergunning tegen alle negatieve adviezen in. De Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen vernietigd­e die. Schauvlieg­es opvolger Koen Van den Heuvel (CD&V) gelastte een nieuw openbaar onderzoek. Met de nieuwe regering krijgt minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) nu het laatste woord. Door de impact die de turbines op de dorpskerne­n van Massenhove­n en Viersel hebben, zal de gemeente opnieuw negatief adviseren. Ook het actiecomit­é benadrukt dat het niet tegen windturbin­es is, maar dat deze twee beoogde molens te dicht bij woningen staan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium