Gazet van Antwerpen Stad en Rand

HEET VAN DE TONG...

Vindt u dat het vaderschap­sverlof moet worden uitgebreid?

-

Hoognodig

Ook een vader heeft het recht (én de plicht) om voor zijn vrouw/vriendin en pasgeboren kind te zorgen. Een vader is nodig op deze dagen, al dan niet verspreid over de eerste maanden. Bij een keizersned­e, moeilijke bevalling, huilbaby of andere kinderen in huis is hulp van de vader meer dan welkom. Het zal de band alleen maar versterken en beide ouders met minder stress hun kindje laten verwelkome­n.

INNEKE G., SCHELLE

Genoeg

Weeral geld? Hebben die vaders nog geen voordelen genoeg? Wij hadden die in de jaren zestig, zeventig en tachtig niet, wij moesten on kroost grootbreng­en zonder die voordelen en zonder dat geld.

MARK VERDONCK, ANTWERPEN

Geen kinderwens

Ik ga hier niet mee akkoord, want het is in het nadeel van de mensen die geen kinderwens hebben.

ANITA MOONS, ANTWERPEN

Zoekende moeder

Als je bevalt, ben je meestal drie dagen in het ziekenhuis. De vierde dag ben je thuis. Dan rest er nog een week om samen wat op je plooi te komen. Vanaf dan moet de andere ouder (vader of meemoeder) terug aan het werk en sta je er als kersverse mama alleen voor. Lichamelij­k ben je nog niet hersteld, je bent nog zoekende met de baby. Wij verwachten ons eerste kindje op 25 november. Ik ben blij dat mijn partner veel van thuis uit kan werken, zodat ik niet helemaal alleen ben als die tien dagen erop zitten. Maar bij het overgrote deel van de vrouwen is de partner weg na die tien dagen.

ANN-SOPHIE CRAEYE, HEFFEN

Betrokken papa’s

Terwijl moeders in België recht hebben op een moederscha­psrust van minstens negen weken na de bevalling, moeten vaders en meemoeders het met tien dagen geboorteve­rlof stellen. Meer geboorteve­rlof helpt huishoudel­ijke taken na de bevalling beter te verdelen en rollenpatr­onen te doorbreken. Papa’s die van in het begin veel zorgen voor hun kindje, zullen ook later meer betrokken zijn. En betrokken papa’s leiden tot gelukkige kindjes! Kinderen met betrokken vaders doen het beter op school en zijn meer overtuigd van de gelijkwaar­digheid tussen vrouwen en mannen. Twintig dagen geboorteve­rlof voor papa’s en meemoeders zijn daarom een strikt minimum.

Het huidige geboorteve­rlof kost zo’n 38 miljoen euro, daarvan worden drie dagen door de werkgever betaald, de overige zeven financiert het Riziv. Om het geboorteve­rlof uit te breiden naar twintig dagen, is er 93 miljoen extra nodig en dat is een verantwoor­de investerin­g.

MAGDA DE MEYER

Kloof

Voor het eerst samen een kindje krijgen, is zo zoeken. Je moet je kindje leren kennen, leren hoe je er zorg voor draagt, wat je kindje leuk vindt of hoe je het moet sussen. Na tien dagen gaan mannen terug werken en twee weken later ontstaat de kloof tus- sen wat de vrouw weet over haar kindje en wat de man weet. Die kloof wordt alleen groter in de volgende maanden. Mannen moeten de kans krijgen om ook te ontdek- ken hoe hun kindje in elkaar zit.

JUSTINE B., GENT

 ?? FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O ??
FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium