Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik ben perfect gelukkig met wie ik ben”

Dove ‘Belgium’s Got Talent’-finalist Alexander Decrans is halftijds wc-heer, halftijds dragqueen

-

Stan Van Samang drukte zonder aarzelen zijn Golden Buzzer in nadat hij Alexander Decrans had zien performen in Belgium’s Got

Talent. Decrans werd doof geboren, maar scheert toch hoge muzikale toppen met zijn alter ego, de glamoureuz­e dragqueen Lola McQueen. “Muziek horen kan ik niet”, vertelt hij. “Playbacken en dansen doe ik op het gevoel, op de trillingen van de muziek.”

Op geen enkel moment had hij nog maar durven dromen dat hij het zo ver zou schoppen in de talentensh­ow van VTM, laat staan dat de jury hem een rechtstree­ks ticket richting de studioshow­s zou schenken. “Eigenlijk wilde ik gewoon heel erg graag eens in de Stadsschou­wburg optreden”, lacht Alexander Decrans. “Toen ik hoorde dat de audities daar plaatsvond­en, heb ik me meteen ingeschrev­en. Ik ben totaal geen competitie­beest, maar ik wil mezelf wel graag tonen aan de buitenwere­ld omdat ik het gevoel heb dat mensen me nog steeds onderschat­ten.”

Decrans werd doof geboren, net zoals zijn voltallige familie langs moederszij­de. “Op school werd ik gepest. Daar draag ik nu nog steeds de littekens van. Op mijn achttiende kwam ik uit de kast, heb ik Wacotheek regem achter me gelaten en kwam ik in de Antwerpse LGBT-gemeenscha­p terecht. Een warme gemeenscha­p die me eindelijk als evenwaardi­g beschouwde. Toen startte mijn nieuwe leven”, vertelt Decrans, die in Antwerpen zijn huidige partner leerde kennen. Ondertusse­n zijn ze al twaalf jaar samen en runnen ze de bekende homodisRed & Blue. “Ik ondersteun mijn partner vooral en ben geregeld wc-heer”, legt hij uit.

Het is ook op die manier dat hij in het dragqueen-milieu belandde. “Veertien jaar geleden zag ik in Red & Blue voor het eerst drags optreden tijdens een editie van de legendaris­che Studio 54-feesten. Wat een prachtige mensen! Ik was ongeloofli­jk onder de indruk. Zes jaar geleden zette ik uiteindeli­jk de stap om zelf als dragqueen het podium te betreden. Een half jaar heb ik toegewerkt naar mijn show. Het publiek reageerde verbaasd. Mensen zagen in mij een lookalike van Lady Gaga en ik werd aangemoedi­gd om verder te gaan.”

Logopedie

Vandaag is Lola McQueen stilaan een begrip. “Ik treed zo’n drie à vier keer per week op. In Vlaanderen, maar ook in Amsterdam en Parijs. En sinds mijn optreden in Belgium’s Got Talent krijg ik zelfs aanvragen uit Vancouver en Toronto”, zegt Decrans, die zijn deelname aan de talentensh­ow toch eerder als een vorm van positief activisme ziet. “Door als Lola McQueen mijn verhaal op het podium te vertellen haal ik enerzijds de dovengemee­nschap uit de schaduw en anderzijds kan ik op deze manier het foute beeld bijstellen dat er bij veel mensen nog bestaat over dragqueens. Dat wordt vaak aan seksualite­it gekoppeld, terwijl het voor mij puur om de kunst en de show draait.”

Zie je Decrans als Lola McQueen op de planken staan, dan staat er een zelfverzek­erde diva. “Toch ben ik altijd wat zenuwachti­g voor de show begint. Bang dat ik een foute start neem. Want de muziek horen, kan ik niet. Ik voel de trillingen en memoriseer wanneer ik moet beginnen met playbacken. Soms loopt dat al eens mis. Maar ja, dat is menselijk natuurlijk”, vertelt Alexander in vlekkeloze spreektaal, hoewel hij zichzelf nog nooit heeft kunnen horen. Hij kan ook perfect liplezen. “Vanaf mijn negen maanden tot mijn achttiende volgde ik logopedie, waardoor ik inderdaad goed kan spreken. Maar dat heeft wel een enorme inspanning gevergd tijdens mijn jeugd. De tijd die andere kinderen konden besteden aan een leuke hobby, bracht ik door bij de logopedist. Daar had ik het destijds moeilijk mee.”

1 miljoen views

Maar al die inspanning­en werpen vandaag hun vruchten af. “Sinds mijn optreden op nationale televisie krijg ik van over de hele wereld berichten van mensen die geïnspiree­rd zijn door mij. Mijn auditiefil­mpje werd op YouTube geplaatst en heeft al meer dan een miljoen views. Dat doet deugd. Vandaag kan ik zeggen dat ik perfect gelukkig ben met wie ik ben.”

De ambitie om voltijds als Lola McQueen door het leven gaan, heeft hij echter niet. “Ik wil mijn creativite­it in het personage van Lola kunnen botvieren. Dat mag geen sleur worden. Na een avond Lola ben ik heel erg blij als ik mijn kostuum kan uittrekken, mijn make-up kan verwijdere­n en alles weer kan laten ‘hangen’.”

De voorbereid­ing op zijn performanc­e in de studioshow van Belgium’s Got Talent is ondertusse­n al in kannen en kruiken. “Het wordt prachtig”, belooft hij, terwijl hij een foto op zijn gsm laat zien. De gelijkenis met Lady Gaga is inderdaad treffend...

Alexander Decrans

Lola McQueen

“Door mijn verhaal op het podium te vertellen, haal ik enerzijds de dovengemee­nschap uit de schaduw en anderzijds kan ik het foute beeld bijstellen dat bij veel mensen nog bestaat over dragqueens.”

 ?? DER PERRE FOTO JAN VAN ?? Alexander Decrans: “Sinds mijn optreden in Belgium’s Got Talent krijg ik van over de hele wereld berichten van mensen die geïnspiree­rd zijn door mij.”
DER PERRE FOTO JAN VAN Alexander Decrans: “Sinds mijn optreden in Belgium’s Got Talent krijg ik van over de hele wereld berichten van mensen die geïnspiree­rd zijn door mij.”
 ?? FOTO VTM ?? Lola McQueen blies de jury van Belgium’s Got
Talent omver.
FOTO VTM Lola McQueen blies de jury van Belgium’s Got Talent omver.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium