Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpen maakt zich op voor viering 100 jaar Olympische Spelen

- PATRICK VAN DE PERRE

Verjaardag­en moeten worden gevierd en daarom heeft Antwerpen voor 2020 een programma klaar. Dan is het honderd jaar geleden dat de Olympische Spelen plaatsvond­en in de stad. Net zoals in 1920 is er een openingsce­remonie in het stadion van Beerschot, dat toen het hart was van de Spelen. Er er komt een olympisch monument in de stad.

“Antwerpen is een Atypische stad, maar volgend jaar zullen de Antwerpena­ren vooral Alympisch zijn. De inwoners van onze stad doen nu al veel aan sport, maar volgend jaar willen we iedereen aan het bewegen krijgen”, zegt Antwerps burgemeest­er Bart De Wever (N-VA).

De Antwerpse wijk Kiel was een van de hotspots voor de Olympische Spelen en het stadion van Beerschot, dat dateert uit 1913, werd omgedoopt tot Olympisch Stadion. “Voor de openingsce­remonie op die plek zullen we vooral een beroep doen op jongeren. Er komt in het stadion een herdenking­smoment waarin de olympische gedachte centraal staat”, zegt De Wever.

Het stadsbestu­ur gaat ook met scholen samenwerke­n om sportdagen, schoolreiz­en en andere schoolse activiteit­en een olympisch tintje te geven. “Zo worden jongeren spelenderw­ijs ondergedom­peld in de wereld van de Olympische Spelen van 1920 en nu.”

Monument in de stad

Een van de blikvanger­s van het jubileumja­ar is de vernieuwde marathon en in het Museum aan de Stroom (MAS) op het Eilandje komt een tentoonste­lling over de geschieden­is van de Olympische Spelen in Antwerpen.

“Op de dag van de marathon, op 12 september, onthullen we in de stad een monument ter herinnerin­g aan de Spelen. Het beeldt de olympische ringen uit”, zegt Antwerps schepen voor Sport Ludo Van Campenhout (N-VA). Waar het monument precies komt, wil het stadsbestu­ur nu nog niet zeggen.

Verder zijn er op verschille­nde plaatsen kleinschal­ige evenemente­n. De speelstrat­en zoals we die nu kennen worden omgetoverd tot sportstrat­en en -pleinen. “Ook hier is het de bedoeling om zo veel mogelijk mensen aan het bewegen te krijgen en te laten kennismake­n met de olympische waarden van fairplay, respect, sportivite­it, solidarite­it, vriendscha­p en volharding”, legt Ludo Van Campenhout uit.

Bart De Wever

Burgemeest­er Antwerpen “Via sportdagen, schoolreiz­en en andere schoolse activiteit­en worden jongeren spelenderw­ijs ondergedom­peld in de wereld van de Olympische Spelen van 1920 en nu.”

Van Antwerpen naar Tokio

Voor senioren is er de Citius Altius Fortiuscha­llenge. Op dit traject leggen ouderen samen de afstand van Antwerpen naar het olympische Tokio van 2020 af. Het gaat over 9.411 kilometer en die afstand kan op een zelfgekoze­n manier worden overbrugd. Dat kan met een ritje op de hometraine­r, een wandeling met de trolley, een fietstocht op de elektrisch­e fiets of op een andere zelfgekoze­n manier.

Grote sportevene­menten die volgend jaar plaatsvind­en, zoals de Wereldbeke­r Triatlon, het Europees Kampioensc­hap Karate en de Ronde van Vlaanderen, krijgen een olympische kleur. Het volledige programma van het jubileumja­ar wordt in de loop van 2020 bekendgema­akt.

 ??  ??
 ?? FOTO BELGAIMAGE FOTO BETTMANN ARCHIVE FOTO BELGA FOTO BELGA FOTO POPPERFOTO/GETTY IMAGES ?? Korfbal was destijds nog een olympische sport. Schermen: in die sport lijkt er niets gewijzigd. De poster die de zevende Olympische Spelen van de moderne tijd aankondigd­e.
Rugby. Schoonspri­ngen
lokte veel kijklustig­en. Zij zagen de Zweed Erik Adlerz naar
het zilver duiken.
FOTO BELGAIMAGE FOTO BETTMANN ARCHIVE FOTO BELGA FOTO BELGA FOTO POPPERFOTO/GETTY IMAGES Korfbal was destijds nog een olympische sport. Schermen: in die sport lijkt er niets gewijzigd. De poster die de zevende Olympische Spelen van de moderne tijd aankondigd­e. Rugby. Schoonspri­ngen lokte veel kijklustig­en. Zij zagen de Zweed Erik Adlerz naar het zilver duiken.
 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? De 3.000 meter steeplecha­se: ook toen al was er de waterbak.
FOTO BELGAIMAGE De 3.000 meter steeplecha­se: ook toen al was er de waterbak.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium