Gazet van Antwerpen Stad en Rand

UZA spoort mogelijke burn-out op bij 3.000 werknemers

Ook andere bedrijven kunnen gebruikmak­en van internatio­naal ontwikkeld instrument

-

Het UZA heeft een website ontwikkeld die moet voorkomen dat zijn drieduizen­d personeels­leden een burn-out oplopen. De site bevat verschille­nde tests met vragen die peilen naar de veerkracht en mentale conditie. De resultaten krijg je onmiddelli­jk, samen met adviezen over wat je misschien beter anders doet. “De tests zijn wetenschap­pelijk onderbouwd en ze zijn ontwikkeld samen met het Mechelse bureau Trendhuis en partners in Polen en Finland, met financieri­ng door het Europees Sociaal Fonds”, zegt hr-directeur Hildegard Hermans. Het instrument is sinds gisteren in gebruik bij het UZA en kan ook worden uitgerold naar andere ziekenhuiz­en en ondernemin­gen. “De knowhow op zich is gratis, een aanpassing aan je bedrijf is wel te betalen”, luidt het bij Trendhuis.

Het UZA is begonnen met een website waarop werknemers terechtkun­nen als ze zich zorgen maken over hun veerkracht. Op de site staan twee wetenschap­pelijk onderbouwd­e vragenlijs­ten die aangeven hoe het gesteld is met hun risico op een burn-out. De werknemers krijgen er tips op maat bij plus enkele leerrijke getuigenis­sen.

Eigenlijk gaat het best goed met het ziekteverz­uim onder de drieduizen­d personeels­leden van het Universita­ire Ziekenhuis Antwerpen, zegt personeels­directeur Hildegard Hermans. “Het ligt op 3,5%. Hoeveel mensen met burnout daar bij zijn, weten we niet. Dat is ook medisch geheim, maar er zijn er natuurlijk wel.” Daar wil het UZA iets aan doen. “In de eerste plaats door te voorkomen dat mensen over hun grenzen gaan.”

Het UZA sloeg hiervoor de handen in elkaar met het Mechels bureau Trendhuis en met geld van het Europees Sociaal Fonds werkten ze samen met partners uit Polen en Finland een website uit, een ‘tool’ heet dat dan, waarop werknemers wanneer ze maar willen en geheel anoniem een aantal vragen kunnen beantwoord­en om te zien waar ze staan.

Drie tests

Eerst is er een ‘dagtest’: kleurt je dag groen (goed), rood (oppassen) of zwart (instorting nabij) of nog een stuk of vier andere tinten? De test bestaat uit 22 vragen zoals ‘Welke eigenschap herken je vandaag het meest in jezelf’: volhardend, sociaal, empathisch, flexibel, ijverig of perfection­istisch?

Dan volgt een ‘profieltes­t’, omdat het ene persoonlij­kheidstype meer risico loopt dan het andere. Ben je een perfection­ist die zichzelf wegcijfert en gevoelens niet deelt? Dan moet je misschien extra uitkijken.

Hildegard Hermans Personeels­directeur UZA

Als je voor een test slecht scoort, krijg je aangepaste tips en word je doorverwez­en naar nog een derde test, de ‘preventiet­est’, met concrete vraagjes naar symptomen van een burn-out (Ben je heel moe? Elke dag? Slaap je vaak slecht?) met uitslag en tips. Je krijgt ook gegevens van deskundige­n bij het bedrijf die kunnen helpen.

Geen zelfdiagno­se

“Pas op, het is niet de bedoeling dat mensen zelf diagnoses stellen. Je kunt wel je voordeel doen met de adviezen en de conclusie kan zijn dat je misschien beter hulp zoekt”, zegt Hildegard Hermans.

Ziekenhuiz­en of ondernemin­gen die geïnteress­eerd zijn, kunnen gratis het instrument gebruiken. “Alleen de aanpassing aan hun werkplek en eventuele begeleidin­g is te betalen”, zegt Frederik Beeckx van Trendhuis.

Wanneer zal het project geslaagd zijn? “Als veel mensen de tests doen. Dat is een eerste stap”, zegt Hildegard Hermans. “Het effect in de preventie van burn-outs kun je natuurlijk niet zo gauw even meten.”

“We willen in de eerste plaats voorkomen dat mensen over hun grenzen gaan.”

 ?? FOTO ??
FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium