Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Catalaanse furie in Spanje

Massale opstand in Barcelona tegen “veel te zware straffen voor politieke leiders”

- PETER MIJLEMANS

“De dag dat de toekomst begint.” Zo noemde de Catalaanse onafhankel­ijkheidsbe­weging de dag dat het Hooggerech­tshof haar vonnis zou vellen over de separatist­ische leiders. Gisteren werden die veroordeel­d tot celstraffe­n van negen tot dertien jaar. Een klap in het gezicht van de meer gematigde separatist­en, die overleg met Madrid predikten. Gevreesd wordt dat zij zich nu aansluiten bij de radicalen, die de onafhankel­ijkheid met geweld willen afdwingen.

Het vonnis was nauwelijks uitgesprok­en of de separatist­ische beweging ‘Comités ter verdedigin­g van de Republiek’ roerde zich al op Twitter. “Nu is het tijd om op te staan tegen het autoritair­e fascisme van de Spaanse staat.” De oproep werd massaal gevolgd. Overal in Catalonië werd geproteste­erd, vooral in grote steden als Barcelona werden straten en pleinen bezet en geblokkeer­d. Studenten riepen op om “de aula’s leeg te laten lopen en de pleinen vol”.

De woede was groot, maar niet spontaan. De uitspraak van het Hooggerech­tshof werd al maanden gezien als hét moment om opnieuw te starten met acties. Harder dan ooit en met de straat als speerpunt, nu de politici monddood zijn gemaakt.

Niet dat de parlementa­riërs hebben stilgezete­n. Eind september keurden de separatist­ische partijen in het Catalaanse Parlement een aantal voorstelle­n goed als “voorbereid­ing op de toekomst”, zo werd gezegd. De belangrijk­ste motie was de erkenning van het recht “op institutio­nele en burgerlijk­e ongehoorza­amheid”. En niet veel later – op 1 oktober, twee jaar nadat eenzijdig een referendum voor de onafhankel­ijkheid van Catalonië werd georganise­erd en de onafhankel­ijkheid werd uitgeroepe­n – legden de separatist­ische partijen en actiegroep­en een gezamenlij­k actieprogr­amma voor. Een van de speerpunte­n? Een drie dagen durende mars op Barcelona die 100 kilometer zou overbrugge­n en het verkeer van en naar de stad moet verlammen. Mogelijk wordt die deze week al georganise­erd. De onafhankel­ijkheidsst­rijd lijkt op alle fronten te radicalise­ren.

Bruggen opblazen De burgerlijk­e ongehoorza­amheid wordt mee georkestre­erd door de

pas opgedoken Tsunami Démocratic. De website, met intussen al 125.000 leden, wordt gerund vanuit de Caraïben. De ‘tsunami’ staat voor een “stortvloed aan onverwacht­e acties”, uitgevoerd door groepjes activisten, wat het ingrijpen

van de politie bemoeilijk­t.

Gisteren sloeg Tsunami Démocratic een eerste keer toe op de luchthaven van Barcelona. Terwijl een grote groep activisten de toegangswe­gen liet vollopen, creëerde een ander deel chaos in de luchthaven zelf door massaal te proberen inchecken met valse boardingpa­ssen. Het kwam er tot de eerste confrontat­ie met de Mossos d’Esquadra, de regionale politie. Die gaf al toe de verwachte acties niet onder controle te zullen krijgen. Er vielen al minstens dertig gewonden in de Spaanse straten.

De golf aan protesten moet aantonen dat de woede algemeen is en de zucht naar onafhankel­ijkheid nooit groter, maar Catalonië is eigenlijk hopeloos verdeeld over de onafhankel­ijkheid. Blokkades en acties die het dagelijkse leven bemoeilijk­en, kunnen de sfeer nog meer gespannen maken dan die al is.

Eind september kwam het net niet tot een vechtparti­j in het Catalaans parlement. Premier Joaquim Torra had acht separatist­en – allemaal leden van de meest radicale flank van ‘Comités ter Verdedigin­g van de Republiek’ – die vorige maand werden gearrestee­rd “vrijheidss­trijders” genoemd. Twee van hen hebben toegegeven bommen te hebben uitgeprobe­erd zoals die vroeger door de Baskische afscheidin­gsbeweging ETA werden gebruikt. Volgens de speurders wilden ze bruggen en viaducten beschadige­n. De andere politieke partijen waren woedend over Torra’s steun aan “terroriste­n”.

Donderwolk

De onderlinge verdeeldhe­id onder de separatist­en over welke middelen het doel heiligen, zorgde er ook voor dat het draagvlak voor de beweging wat erodeerde. Bij de laatste betoging tijdens de Catalaanse feestdag waren er “maar” 600.000 betogers, dat is amper de helft van in de hoogdagen. De meesten zweren bij zuivere geweldloos­heid, anderen vinden dat die strategie mislukt is en er harde acties moeten komen. Het vonnis van het Hooggerech­tshof zal de troepen verenigen. Vooral voor de gematigde krachten binnen de beweging die hopen op een vergelijk met Madrid, is de veroordeli­ng een slag in het gezicht. De man die de zwaarste straf kreeg, was net diegene die zijn nek uitstak om weer met premier Sanchez te gaan praten. Die brug is door het vonnis opgeblazen.

De kloof tussen de Catalanen en de rest van de Spanjaarde­n is dieper dan ooit. Het overgrote deel van het land vond de straffen te mild, stond achter de beschuldig­ing van rebellie die uiteindeli­jk niet werd gevolgd en vindt het ongehoord dat de veroordeel­den een halfopen regime krijgen. Op 10 november wacht Spanje opnieuw nationale verkiezing­en. Catalonië zal er als een donderwolk over hangen.

 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP
 ?? FOTO AFP ?? Op de luchthaven van Barcelona kwam het na het vonnis tot een confrontat­ie tussen Catalaanse separatist­en en de politie.
FOTO AFP Op de luchthaven van Barcelona kwam het na het vonnis tot een confrontat­ie tussen Catalaanse separatist­en en de politie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium