Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Piepkleine stadsboerd­erij krijgt navolging

- PATRICK VINCENT

Al voor het zesde jaar op rij besteedt het district Antwerpen 10% van zijn budget aan projecten die door de burgers worden ingediend. Het voorbije weekend beslisten 1.000 deelnemers welke projecten de beschikbar­e 1,4 miljoen euro voor 2020 onder elkaar mochten verdelen. Hier stellen we u enkele van de in totaal 106 dossiers voor.

Een tijdje geleden kregen Elke Lemmens en haar kinderen Sue (7) en Stan (6) het zotte idee om de voetschrap­er naast de voordeur van hun huis in de Beerschots­traat te versieren. Ze maakte dat vuile, stoffige hoekje, waar in het beste geval alleen nog fietsen aan worden vastgemaak­t, proper en bouwde er met miniatuurf­iguurtjes een stadsboerd­erij in. Het werd een instant succes bij de kinderen van de buurt. En zo ontstond het idee om hetzelfde concept ook elders in de stad toe te passen. “In tien straten in het district, van de hoerenbuur­t tot het Kiel, gaan we vijf voetschrap­ers herinricht­en met taferelen die ook iets moeten vertellen over het huis dat erachter ligt”, vertelt Elke. “Daar zullen enkele bekende gebouwen tussen zitten, maar vooral veel normale woonhuizen. Op basis van die straten, die we nog moeten uitkiezen, maken we in samenwerki­ng met de toeristisc­he dienst van de stad, een atypische wandelrout­e. Zo kunnen de wandelaars niet alleen de voetschrap­ers ontdekken, maar ook stukjes Antwerpen waar ze normaal nooit zouden komen en die allemaal hun eigen verhaal hebben.”

Een deel van de 13.140 euro die Elke voor het Voetschrap­erproject wist te bemachtige­n zal naar doorzichti­ge platen voor de kunstwerkj­es gaan. “Uit onze stadsboerd­erij zijn de dieren eens gaan lopen”, lacht ze. “Toen hebben we er nieuwe gekocht.”

Elke Lemmens

“In tien straten, van de hoerenbuur­t tot het Kiel, gaan we vijf voetschrap­ers herinricht­en met taferelen die ook iets moeten vertellen over het huis dat erachter ligt.”

 ?? FOTO'S VICTORIANO MORENO, RR ?? Elke Lemmens bij haar gepimpte voetschrap­er.
FOTO'S VICTORIANO MORENO, RR Elke Lemmens bij haar gepimpte voetschrap­er.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium