Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We vonden nog gedichten op bierviltje­s en kassaticke­ts”

Zoon en dochter bundelen kindergedi­chten van in 1997 overleden Magda Buckinx

- JAN AUMAN

Bijna vijftig jaar nadat Magda Buckinx ze op papier heeft gezet, werden vijftien van haar beeldrijke kindergedi­chten alsnog gebundeld. Hanneke en Iñigo Bocken dragen zorg voor de intellectu­ele erfenis van hun moeder. De wat miskende Schotense woordkunst­enares overleed in 1997.

Anton van Wilderode, Simon Vinkenoog, Lennaert Nijgh en Herman Van Veen. Het zijn maar enkele bekende dichters die hun bewonderin­g voor Magda Buckinx niet onder stoelen of banken staken. Weinigen konden gevoelens zo ongefilter­d aan het papier toevertrou­wen. Zelfs leestekens en hoofdlette­rs schrapte ze als mogelijke stoorzende­rs. De staccato was haar favoriete rijmschema.

Buckinx pende negen dichtbunde­ls vol. Een mooi aantal, zeker omdat ze met haar echtgenoot, advocaat Pieter Bocken, ook nog zes kinderen opvoedde. Haar werk was tot voor enkele jaren wel bijna nergens meer te krijgen. Zoon Iñigo Bocken, professor theologie aan de Universite­it van Nijmegen, en dochter Hanneke Bocken, namen twee jaar geleden al eens het initiatief om de beste gedichten samen te brengen in de bundel Heb mij lief.

“Daarvan werden toch 700 exemplaren verkocht”, zegt dochter Hanneke. “Het leek het ultieme postume eerbetoon, maar in dozen en verspreid over haar woning vond ik ook nog gedichten die ze geschreven heeft voor kinderen. Ze waren neergepend op bierviltje­s, kassaticke­ts en andere kleine blaadjes. Mijn broer en ik verzamelde­n al die mooie zinnen en geven de gedichten nu de mooie vorm die ze verdienen, mede ook dankzij de kleurrijke fantasieri­jke illustrati­es van Sigrid van Heesch.”

De term kindergedi­chten mag ook oudere poëzielief­hebbers niet afschrikke­n. De verhaaltje­s over een van een bromfiets dromende bromvlieg, een dikke olifant die op dieet moet en een naar wol hunkerende mot bevatten ook veel wijsheid waar volwassene­n hun voordeel mee kunnen doen. Zoon Iñigo durft zelfs de vergelijki­ng maken met Peter Handke, de pas bekroonde Oostenrijk­se Nobelprijs­winnaar voor Literatuur. “Ook hij laat het kind kind zijn. Het kind dat het bezielde leven durft zien, ernaar luistert en erin opgaat, dat vragen durft stellen die al het vertrouwde onderuitha­len. Het vertrouwde, waarachter wij ons graag verbergen of waarin we veiligheid zoeken”, motiveert de filosoof.

Luc Caals

Zijn zus Hanneke wijst ook op de rode draad die de ogenschijn­lijk vrolijke fabelgedic­hten verbindt. “Mensen moeten zichzelf kunnen zijn en arrogantie en hoogmoed worden afgestraft. Die boodschapp­en heeft moeder er toch wel ingestoken, vind ik.”

Hanneke organiseer­de zopas een voorstelli­ng van de dichtbunde­l die de titel De Bromifant kreeg. De voorstelli­ng vond niet toevallig in park Vordenstei­n plaats. “Mama ging daar graag en vaak wandelen. We mochten er eerder al een mooie ronde zitbank plaatsen waarin een van haar verzen gebeiteld staat. Het is en blijft een mooie permanente herinnerin­g. Ik ben blij dat onder meer cultuursch­epen Charlotte Klima (N-VA) en bekende Schotenaar Luc Caals bij de dichtbunde­lpresentat­ie aanwezig waren. De lof van de komiek heeft mij zo diep geraakt, dat ik zijn woorden van waardering voor de poëzie van moeder integraal heb overgenome­n op de kaft”, besluit Hanneke.

De Bromifant, door Magda Buckinx, kost 15 euro en is onder meer te koop in Standaard Boekhandel of via hbocken@skynet.be.

Hanneke Bocken

Dochter Magda Buckinx

“In dozen en verspreid over haar woning vond ik gedichten die ze geschreven heeft voor kinderen.”

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Hanneke Bocken, uitgever en dochter van wijlen Magda Buckinx, met de dichtbunde­l De Bromifant en cultuursch­epen Charlotte Klima (N-VA).
FOTO JAN AUMAN Hanneke Bocken, uitgever en dochter van wijlen Magda Buckinx, met de dichtbunde­l De Bromifant en cultuursch­epen Charlotte Klima (N-VA).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium