Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Havenkrane­n ruiken drugs in containers

Nog jaren nodig voor installati­e van elektronis­che neuzen in Antwerpse haven

- SAM REYNTJENS

De douane onderzoekt of de kranen in de haven van Antwerpen uitgerust kunnen worden met technologi­e om een luchtstaal uit containers te nemen. Op die manier wil de douane meer drugs opsporen en de cocaïnesmo­kkel een halt toeroepen. Om geen vertraging te veroorzake­n, zouden er ook extra scanners ingezet moeten worden en moeten de beelden door middel van artificiël­e intelligen­tie worden geanalysee­rd. Als het plan haalbaar blijkt, zal het pas over enkele jaren ingevoerd kunnen worden.

De douane wil havenkrane­n uitrusten met technologi­e die kan ‘ruiken’ of er drugs in een container zitten. “We willen naar een 100%-screening zonder de goederenst­room te onderbreke­n”, zegt administra­teur-generaal Kristian Vanderwaer­en.

In 2019 werd tot gisteren al 41.688 kilogram cocaïne onderschep­t door de douane in de haven van Antwerpen. In Zuid-Amerika konden de autoriteit­en al meer dan 58 ton met bestemming

Antwerpen tegengehou­den. Als men weet dat Colombia, Peru en Bolivia jaarlijks meer dan drieduizen­d ton cocaïne produceren, is het duidelijk dat slechts een fractie van de drugs tegengehou­den wordt.

Elektronis­che neus

Om het percentage onderschep­pingen op te krikken, onderzocht de douane het afgelopen jaar samen met de Universite­it Antwerpen (UA) en onderzoeks­centrum Imec de mogelijkhe­id om alle inkomende containers in de haven te scannen. “De vraag was wat we konden doen zonder de goederenst­room te onderbreke­n”, zegt Kristian Vanderwaer­en, administra­teur-generaal van de douane.

Alle containers scannen blijkt een utopie, maar de studie bracht volgens Vanderwaer­en wel de mogelijkhe­id om alle containers te screenen. Of beter: te besnuffele­n, want die screening zou op basis van een luchtstaal­name gebeuren. “Door een elektronis­che ‘neus’ te installere­n op de kranen die containers van boord halen”, legt Vanderwaer­en uit. In de tijd waarin de container door de havenkraan getild wordt, zou een ‘arm’ van de kraan op de container moeten inhaken om een staal van de lucht in de container te nemen. “De snelle analyse van dat staal zou dan duidelijk moeten maken of de container al dan niet gescand moet worden”, zegt Vanderwaer­en. Om ervoor te zorgen dat er ook bij de scans en de analyse geen vertraging ontstaat, wil de douane extra scanners op de containert­erminals en wil ze de beelden laten analyseren door middel van artificiel­e intelligen­tie (AI).

Die drie stappen worden nu verder onderzocht door de UA en Imec. Vooraleer ze echt toegepast zouden kunnen worden, schat Vanderwaer­en zeker acht jaar verder te zijn. “De verschille­nde componente­n voor de technologi­e van de luchtstaal­name bestaan, maar nog niet als een geheel”, zegt hij. Extra scanners op terminals plaatsen is dan weer vooral een kwestie van geld en keuzes tussen modellen van scanners.

Het grootste struikelbl­ok lijkt echter de AI. “Om de computer alles aan te leren zullen jaren nodig zijn”, verklaart Vanderwaer­en. Stiekem gesmokkeld­e sporttasse­n of blokken cocaïne in de wand van een container zouden met AI relatief gemakkelij­k ontdekt kunnen worden. “Drugs die vermengd zijn met andere producten zoals fruitpulp of visvoer zullen de zwaarste uitdaging worden”, klinkt het.

Kostenplaa­tje

En er is het kostenplaa­tje: het plan van Vanderwaer­en klinkt als een investerin­g van vele miljoenen. “Iemand zal het moeten betalen”, bevestigt hij. “Maar dat is een politieke keuze. Als er geld is, willen wij dat investeren in de strijd tegen drugssmokk­el.” Met een federale regering in lopende zaken zal die investerin­g er niet snel komen. “Voor een ‘big bang’ als dit project is er een regering nodig”, zegt Vanderwaer­en. Al kijkt hij voor de centen niet alleen naar de federale overheid. “Er moet een financieri­ngsmodel opgezet worden. Of dat Europees, federaal, regionaal, lokaal, privaat of een combinatie wordt, is een politieke keuze.”

Als zowel de studies als de centen er uiteindeli­jk komen, wil de douane de ‘snuffelkra­nen’ om te beginnen inbouwen op de grote containert­erminals aan het Deurganckd­ok en de fruitkaaie­n.

 ?? FOTO KRIS VAN EXEL, JAN VAN DER PERRE ?? Kristian Vanderwaer­en.
FOTO KRIS VAN EXEL, JAN VAN DER PERRE Kristian Vanderwaer­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium