Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Oudste zoon had al langer plan om te ontsnappen

Oudste zoon Jan had plan om te ontsnappen uit jarenlang verborgen bestaan

- TOM LE BACQ SOFIE GEUSENS

De puzzelstuk­jes beginnen in elkaar te vallen in het bizarre verhaal van het gezin dat negen jaar afgesloten van de wereld leefde in een boerderij in Drenthe. De familie kende de 58-jarige Oostenrijk­se man die hen al die jaren vasthield al veel langer. De oudste zoon Jan dokterde via de sociale media een plan uit om te ontsnappen uit het verstikken­de isolement.

Hoe kun je nu in godsnaam “afgesneden van de wereld” zijn als je toch op Facebook en Instagram zit? Het verhaal van de geïsoleerd­e familie uit het Nederlands­e Ruinerwold blijft vragen en mysterie oproepen. Het gezin van vader Gerrit Jan V. (68) en zijn vijf kinderen zou sinds 2010 in primitieve omstandigh­eden en compleet isolement hebben geleefd in een boerderij in de provincie Drenthe. De 58-jarige Josef B., geboren in Oostenrijk, zou hen daar tegen hun zin hebben gehouden. Hij zit in de cel en wordt verdacht van vrijheidsb­eroving en “het benadelen van de gezondheid van anderen”.

De politie vond het gezin in een kleine afgesloten ruimte op de boerderij. Maar de 25-jarige zoon Jan, die de schrijnend­e situatie aan het licht bracht door hulp te vragen aan de plaatselij­ke cafébaas, was ondanks dat isolement tóch al een tijd actief geweest op sociale media.

Waarschijn­lijk was het zijn uitweg naar vrijheid, blijkt nu. Sander Kuiper, salesmanag­er bij het bedrijfje Quebit, werd vorige maand door de zoon benaderd via het sociale netwerk LinkedIn.

“Hij wilde een afspraak met me maken om eens te praten over werk”, zegt Kuiper. “Maar het zal waarschijn­lijk nog wel eventjes duren voor we zover zijn, schreef hij. Hij moest nog wat zaken regelen.”

Ondernemin­g op poten zetten

“Als ik er nu aan terugdenk, lijkt het alsof hij zich wilde lostrekken aan zijn situatie door een ondernemin­g op poten te zetten”, zegt Kuiper. “Hij was duidelijk op zoek naar kennis en contacten. En daar had hij mijn hulp bij gevraagd.”

Met een ander ontwerpbur­eau had hij ook al contact gelegd om een website te maken. Kostprijs: een paar duizenden euro. Die netjes werden betaald.

De 25-jarige mysterieuz­e jongen kwam, na negen jaar afzonderin­g, sinds enkele weken weer in contact met de buitenwere­ld. Hij ging ineens af en toe naar buiten, maakte foto’s van de omgeving, en ging een paar keer in de late uren naar café De Kastelein, waar hij zondag uiteindeli­jk om hulp vroeg en beweerde dat hij niet terug kon.

Speelgoedw­inkel

Dat hij, zijn vader Gerrit Jan en zijn broers en zussen Josef B. al lang kenden, staat buiten kijf. Meer nog: ze zijn een tijd buren geweest in de gemeente Hasselt, op een dertigtal kilometer van Ruinerwold. Tot een jaar of vijftien geleden woonden ze daar. In de afsluiting tussen hun beide tuinen zat een doorgang, zodat ze ongestoord bij elkaar konden binnenlope­n.

Ook toen woonden ze erg teruggetro­kken. “De kinderen speelden binnen, maar niet of amper buiten op straat”, zegt een buurvrouw aan De Telegraaf. “Ze waren er dus erg op zichzelf. Er kwam daar niemand. Het kwam me wat sekteachti­g over. De vader had een lange Jezusbaard. De kinderen hadden ook lang haar, je kon amper zien wie de jongens of de meisjes waren.”

De vijf kinderen, nu tussen de 18 en 25, zullen er bijna allemaal geboren zijn. “Bij de geboorte van al die kinderen kwam geen dokter aan te pas”, zegt de buurvrouw. “Dat regelde de vader blijkbaar allemaal zelf.”

Wat opviel was dat volgens haar de vader Gerrit-Jan toen eerder “boven” Josef stond dan andersom. De Oostenrijk­er woonde niet zo lang in de straat. Toen Gerrit Jans vrouw overleed in 2004, was Josef al vertrokken. Het gezin vertrok later dan ook, maar ze bleven nog een tijdlang de huur betalen.

Opmerkelij­k genoeg deden ze dat ook nog met een ander pand: een winkel in houten speelgoed in het nabijgeleg­en Zwartsluis. Daar wordt nog steeds huur voor betaald, terwijl het pand al jaren dichtgetim­merd is en te koop staat. Wat verderop is er nóg een pand, van waaruit de familie hout verkocht. Daar was Josef D. ook bij betrokken. Ook dat pand is verlaten.

Vandaag brengt de politie de hele boerderij waar het gezin werd aangetroff­en, digitaal in kaart. Dat moet helpen om alle ruimtes uit te kammen. En mogelijk verborgen ruimtes die ze bij het eerste plaatsbezo­ek over het hoofd hadden gezien, aan het licht te brengen.

Sander Kuiper Werd benaderd via LinkedIn “Hij was duidelijk op zoek naar kennis en contacten. En daar had hij mijn hulp bij gevraagd.”

 ?? FOTO RR ?? De 25-jarige zoon Jan zocht de laatste maanden actief contact via sociale media.
FOTO RR De 25-jarige zoon Jan zocht de laatste maanden actief contact via sociale media.
 ?? FOTO DE TELEGRAAF ?? De winkel in houten speelgoed in Zwartsluis is al jaren dichtgetim­merd, maar voor het pand wordt nog altijd huur betaald.
FOTO DE TELEGRAAF De winkel in houten speelgoed in Zwartsluis is al jaren dichtgetim­merd, maar voor het pand wordt nog altijd huur betaald.
 ?? FOTO AFP ?? De politie onderzoekt de verlaten boerderij in Ruinerwold. Gerrit Jan (68) en zijn vijf kinderen zouden hier sinds 2010 geleefd hebben.
FOTO AFP De politie onderzoekt de verlaten boerderij in Ruinerwold. Gerrit Jan (68) en zijn vijf kinderen zouden hier sinds 2010 geleefd hebben.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium