Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Verzetsstr­ijder stierf in kamp op dag dat zijn dorp bevrijd werd

Gemeente herdenkt zaterdag 75ste verjaardag bevrijding met hulde aan verzetslie­den

-

Aan het monument op de Kruisweg wordt zaterdag de bevrijding van Wuustwezel op 21 oktober 1944 herdacht. Er wordt ook hulde gebracht aan de verzetslie­den die in mei 1944 werden opgepakt en van wie de meesten de concentrat­iekampen niet overleefde­n. Onder hen ook Jaak Vermeiren. Hij offerde zich op voor zijn broer.

Oktober 1944. In het noordooste­n van de provincie Antwerpen wordt een van de hevigste tankslagen van de Tweede Wereldoorl­og uitgevocht­en. Duitse troepen treffen er het oprukkende Britse leger. Hitler wil absoluut een doorgang naar de economisch­militair zo cruciale Antwerpse haven forceren en tegelijker­tijd een wig drijven tussen de Britse en Canadese troepenmac­ht. In Wuustwezel, Gooreind, Loenhout houdt de bevolking angstig de adem in. Zullen de Duitse linies het houden?

De 49ste infanterie­divisie Polar Bears, bijgestaan door Britse artillerie en luchtmacht, kan die ultieme poging van de Duitsers verijdelen. Op 21 oktober wordt Wuustwezel bevrijd. Er wordt gejubeld, maar ook getreurd om de tientallen burgerdode­n en de immense materiële schade.

Nu zaterdag, 19 oktober, wordt het einde van WO II in Wuustwezel passend herdacht aan het monument aan de Kruisweg. “Oktober is niet alleen een tijd om te feesten en om dankbaar te zijn omdat de gemeente 75 jaar geleden werd bevrijd”, zegt Eric Van Goethem, voorzitter van de Polar Bear Assocation. “Het is ook een dag van rouwen en herdenken. We herdenken de bevrijders en gesneuveld­en. En we brengen ook een eresaluut aan de mannen van het verzet die in mei 1944 werden opgepakt en van wie de meesten in oktober van dat jaar stierven in de concentrat­iekampen.”

Verzet en verraad

Het verhaal van die verzetslui is een apart hoofdstuk waard in de Antwerpse geschieden­is van WO II. ‘De vliegroute van de geallieerd­e bommenwerp­ers in 1944 liep over onze streek’, schrijft Guido Van Wassenhove in zijn boek Wuustwezel en Loenhout in de

Tweede Wereldoorl­og. “Wanneer zo’n bommenwerp­er door de Duitsers werd neergehaal­d, kwamen de piloten met hun parachute in deze omgeving terecht. Mensen uit het verzet hielpen de piloten om uit handen van de Duitsers te blijven.”

Na verraad werd de ontsnappin­gsroute opgerold. Tussen 27 en 31 mei 1944 werden de Wuustwezel­se, Gooreindse en Loenhoutse verzetslie­den opgepakt. Onder hen ook Jaak Vermeiren.

“Hij wist dat hij zou worden opgepakt, maar weigerde te vluchten uit vrees dat dan een ander familielid zou worden meegenomen”, liet zijn ondertusse­n overleden broer Jan ooit optekenen. “Op 30 mei werd er ’s nachts op de deur gebonkt. Ons moeder deed open. Vlaams sprekende mannen sleurden mij uit bed. Maar mijn broer Jaak stond op en zei dat hij het was die ze moesten hebben. Moeder wilde nog boterhamme­n meegeven, maar de mannen zeiden dat het niet nodig was. Dat ze goed voor hem zouden zorgen. We hebben onze Jaak nooit meer weergezien.”

Ontberinge­n

De families van de gedeportee­rde verzetslui bleven na de oorlog nog jaren in het ongewisse over wat er met hun zonen, vaders of broers was gebeurd. Tot Jan Cools, een van de overlevend­en van de kampen, zijn trauma’s overwon en zijn verhaal deed aan Guido Van Wassenhove. Hij en de andere verzetslie­den werden vanuit Antwerpen naar Buchenwald gevoerd. Vervolgens werden ze gedeportee­rd naar het concentrat­iekamp Dora. De twaalf mannen uit Wuustwezel werden daarna tewerkgest­eld in de kampen van Ellrich en Harzungen. Slechts twee onder hen overleefde­n de maanden van ontberinge­n.

Jaak Vermeiren stierf in het concentrat­iekamp van Ellrich op 21 oktober 1944, de dag dat zijn dorp werd bevrijd.

Het bevrijding­sfeest op de Kruisweg begint om 13.45u. Iedereen welkom. Er zijn toespraken, zang, en muziek van Schotse doedelzaks­pelers.

Jan Vermeiren Broer van gedeportee­rd verzetsman

“Ze gingen goed voor hem zorgen, zeiden ze, maar we hebben onze Jaak nooit meer teruggezie­n.”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO RR ?? De tien verzetslie­den van Wuustwezel die stierven in de kampen. Jaak Vermeiren staat rechts bovenaan.
FOTO RR De tien verzetslie­den van Wuustwezel die stierven in de kampen. Jaak Vermeiren staat rechts bovenaan.
 ?? FOTO RR ?? Jaak Vermeiren.
FOTO RR Jaak Vermeiren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium