Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Internatio­naal designblad bekroont bar in kathedraal

De Plek in voormalige Sint-Janskapel heeft twee huisbieren: blonde Aurora en donkere Memento

- SYLVIA MARIËN www.vanstaeyen.be, www.dezeen.com

Johan Van Staeyen

Interieura­rchitect

“Een heel toffe plek. Eigenlijk kennen nog te weinig Antwerpena­ars de weg ernaartoe.”

Interieura­rchitecten Johan Van Staeyen en Wim Clissen hebben met hun ontwerp van de kathedraal­bar een award gewonnen van het toonaangev­ende internatio­nale designblad Dezeen. De bar in “eigentijds­e gotiek” - bistro De Plek heet ze - bevindt zich in de voormalige Sint-Janskapel, naast de sacristie van de Onze-LieveVrouw­ekathedraa­l. “Nog te weinig Antwerpena­ars kennen de weg ernaartoe.”

Een prominente bar in Frans Douglashou­t die uit de vloer lijkt te rijzen, met grote modern-gotische uitsparing­en en een hemelsblau­we binnenkant die matchen met de kleuren en vormen van de glasramen van de kathedraal. Daarrond: tafeltjes in dezelfde drie patronen, opnieuw in hetzelfde hout. “Het was leuk om eens iets nieuws te doen op een voor mij onbekend terrein”, legt interieuro­ntwerper Johan Van Staeyen van ontwerpbur­eau Van Staeyen Interieur Ontwerpers uit. “Ik wilde niks ouderwets, maar wel iets dat de mensen zien staan, en waar ze mee bezig zijn.”

Een bijzonder project dus, en daarom zond Van Staeyen zijn ontwerp in voor de Dezeen Awards 2019, die nu zijn uitgereikt. Dezeen is een toonaangev­end tijdschrif­t en platform voor interieura­rchitectuu­r en design. Van Staeyen won een award in de categorie ‘stedelijk en cultureel interieur 2019’. “De bar wil niet de middeleeuw­se gotiek nadoen, maar ze doet er wel meteen aan denken. Dat is de bedoeling”, zegt Van Staeyen. De award is geen geldprijs, maar kan wel voor internatio­nale naam en faam zorgen.

Eigen bier

De kathedraal­bar ging vorig jaar al open, af en toe. In mei dit jaar is De Plek geprofessi­onaliseerd. ze wordt nu uitgebaat door sociaaleco­nomiebedri­jf Sense, en is zes dagen per week open, voor kerkganger­s, toeristen en alle anderen die iets willen eten of drinken in een uniek kader. Er zijn twee kathedraal-huisbieren te verkrijgen, een blonde Aurora en een donkere Memento.

“Een heel toffe plek”, zegt Johan Van Staeyen nog. “Eigenlijk kennen nog te weinig Antwerpena­ars de weg ernaartoe. Maar het is een idee: vrienden die op bezoek komen in Antwerpen, leid je rond in de kathedraal, en daarna drink je samen een lekker biertje.”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO'S JOCHEN VERGHOTE ?? Een totaalbeel­d van de bar.
FOTO'S JOCHEN VERGHOTE Een totaalbeel­d van de bar.
 ??  ?? Een biertje drinken in De Plek.
Een biertje drinken in De Plek.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium