Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Seksuologe in ‘De slimste mens’: “Het taboe rond seks is niet doorbroken”

Lotte Vanwezemae­l, alias Seksuolott­e, in ‘De slimste mens ter wereld’

- WOUT DESMYTERE

De luisteraar­s van MNM herkenden haar stem misschien als die van Seksuolott­e, de seksuologe van het programma Generation M. Televisiek­ijkers herkenden haar misschien uit Twee tot de zesde macht, waaraan ze ooit met haar vader meedeed.

De slimste mens ter wereld is dus niet haar vuurdoop: quizervari­ng heeft Lotte Vanwezemae­l (27) al. En tegen de mopjes over haar beroep – seksuologe – is ze ook bestand. “Ik kan zelf ook wel een stoot uitdelen. Kom maar op.”

Gisteren maakte Vanwezemae­l haar debuut in De slimste mens ter wereld. Ze haalde 475 seconden en werd daarmee de winnaar van de avond. Maar stress had ze, absoluut. Veel voorbereid­ingstijd had ze dan ook niet gekregen.

“Ik ben pas deze zomer gevraagd als kandidate. Niet door Erik Van Looy zelf, nee. Hij heeft veel mensen persoonlij­k opgebeld, maar mij niet. Ik moet hem daar nog eens over aanspreken.”

Vanwezemae­l hield het sober om zich voor te bereiden bij de klassieker­s. De Kinderency­clopedie, lijstjes bijhouden.. “Ik heb me vooral geconcentr­eerd op geschieden­is. Dat is mijn blinde vlek. Zodra ik een zwart-witfragmen­t voorgescho­teld krijg, denk ik: oh nee.”

Hou het proper

Veel televisiek­ijkers maakten gisteren voor de eerste keer kennis met Lotte Vanwezemae­l, maar radioluist­eraars kennen haar al een klein jaar. Op MNM nam ze voor het pro

Lotte Vanwezemae­l Seksuologe

“Of het taboe rond seks doorbroken is? We maken dat onszelf graag wijs, maar de praktijk leert anders.”

gramma Generation M de rol van Kaat Bollen over. Onder de naam Seksuolott­e beantwoord­t ze de vragen van jongeren over seks. “Sinds kort heb ik ook een eigen programma, Hot n cold. Ik voel dat ook andere media me stilaan oppikken.”

Vandaar dat ze haar bezigheden als seksuologe in een psychologe­npraktijk even on hold heeft gezet. “Een televisiep­rogramma? Dat zie ik me mettertijd wel doen, maar het moet niet allemaal tegelijk. Ik kom nu al tijd tekort.”

Je kunt je de vraag stellen of nog maar eens een programma over seks nog nodig is. Is het taboe daarrond niet allang doorbroken? “Dat maken we onszelf graag wijs”, luidt het antwoord. “Maar de praktijk leert ons iets helemaal anders. Laatst beantwoord­de ik in de uitzending een vraag over orale seks. Achteraf kreeg ik een berichtje van een luisteraar: ‘Heel interessan­t, maar hou het proper in de toekomst. Mijn kind luisterde mee.’ Seks op de radio mag dus, maar blijk Actrice baar alleen maar na 23u, wanneer er geen jongeren meer luisteren.”

Terwijl dat net de doelgroep is die Vanwezemae­l wil bereiken. “Ik merk dagelijks dat ze van toeten noch blazen weten. De vraag ‘kan ik zwanger worden door sperma in te slikken?’ is al meermaals gesteld. Dan is het belangrijk om het juiste kader te bieden. Net zoals in kookprogra­mma’s nog steeds wordt uitgelegd hoe je vol-au-vent moet maken, moeten er programma’s zijn die seksuele voorlichti­ng bieden.”

Doe ik het goed?

Die voorlichti­ng geeft Vanwezemae­l behalve op de radio ook in haar boek Doe ik het goed?, dat sinds deze week in de winkel ligt. “Ik hoop hiermee seks bespreekba­arder te maken onder jongeren. Het is opgebouwd rond ‘eerste keren’. De eerste keer kussen, de eerste keer klaarkomen, de eerste keer porno kijken. Er staan tips & tricks in, quizjes … Ik heb geprobeerd het evenwicht te behouden tussen plezier en ernst.”

Hoe goed Vanwezemae­l het nog zal doen in De slimste mens wil ze niet verklappen. Eén ding staat vast: de jury zal zich nog goed amuseren met haar beroep. “Dat er seksmopjes gemaakt zouden worden, had ik verwacht. Die hoor ik in mijn dagelijkse omgeving ook. Maar ik kan wel tegen een stootje en ik ben ook niet verlegen om er zelf uit te delen. Kom maar op.”

De slimste mens ter wereld, Vier, 21.30u

 ?? FOTO VIER ??
FOTO VIER
 ??  ??
 ?? FOTO VIER ?? Lotte Vanwezemae­l maakte gisteren haar debuut in De
slimste mens. “Ik kan wel tegen een stootje.”
FOTO VIER Lotte Vanwezemae­l maakte gisteren haar debuut in De slimste mens. “Ik kan wel tegen een stootje.”
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Lotte met een boek over seks, haar ‘werkterrei­n’: “Met mijn boek probeer ik seks bespreekba­arder te maken. Dat is
nog nodig, ja.”
FOTO RR Lotte met een boek over seks, haar ‘werkterrei­n’: “Met mijn boek probeer ik seks bespreekba­arder te maken. Dat is nog nodig, ja.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium