Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Aantal grote dieren vermindert maar plaats wordt ruimer in vernieuwd Jubileumco­mplex

Investerin­g van 15 miljoen euro voor renovatie ruimere biotopen Jubileumco­mplex

-

De Antwerpse Zoo ontruimt tegen eind deze maand het Jubileumco­mplex, naast het station Antwerpen Centraal, zodat het aan een grootse renovatie kan beginnen. In het totaal vernieuwde complex komen perken voor tijgers, sneeuwluip­aarden, brilberen en zeeleeuwen. “We kiezen bewust voor meer ruimte voor een beperkter aantal diersoorte­n en dat in functie van het dierenwelz­ijn”, klinkt het.

“We zijn trots en blij dat we eindelijk kunnen beginnen aan de laatste rechte lijn van de totale opwaarderi­ng van onze dierentuin”, reageert Zoo-directeur Dries Herpoelaer­t. “Het Jubileumco­mplex is echt aan een stevige renovatie en restaurati­e toe.” De plannen zijn in elk geval groot. “Met een budget van 15 tot 18 miljoen euro wordt het hele gebouw volledig vernieuwd. Met alle moderne technieken en vooral oog voor dierenwelz­ijn.”

Met de perken voor de twee grote kattensoor­ten wil de Zoo het voortouw nemen in het behoud van erg bedreigde diersoorte­n. “We kiezen bewust voor bedreigde grote katten: we creëren zo meer bewustzijn en houden de soort in stand.”

Duiken tot 4 meter diep

De zeeleeuwen krijgen een buitenbad. “We willen dat de dieren kunnen genieten van natuurelem­enten als zon, wind en regen”, vertelt Mathias Papies, curator zoogdieren. “De tribune is beschermd, maar ze wordt anders aangekleed. De bezoeker zal zich aan de Californis­che kust wanen, de natuurlijk­e habitat van de zeeleeuwen.”

Van het binnenbad wordt de glazen wand een meter verhoogd zodat de dieren tot vier meter diep kunnen zwemmen. “Bovendien zijn de sierlijke zwembewegi­ngen van de zeeleeuwen na de renovatie ook te zien vanop de skywalk.”

Voor de amoertijge­rs wordt een Siberisch landschap nagebootst met berkenbome­n en dwergsparr­en. Op het hogere plateau komt een biotoop voor sneeuwluip­aarden. Met veel rotsen, grassen en kruiden wanen ook de bezoekers zich in het Himalayage­bergte. In totaal komen er drie buitenruim­tes met schuilplek­ken op 2.400 vierkante meter.

Het publiek wandelt over een canyon met uitzicht op de dieren. Het wandelpad op de benedenver­dieping wordt deels overdekt. Op het pad zijn rustplekke­n en fotopunten gemaakt.

De Antwerpse Zoo toont al enkele computersi­mulaties, maar voor het echte werk moeten de bezoekers nog wel even geduld tonen.

“We hopen over een dikke twee jaar klaar te zijn, maar bij dit soort grote werkzaamhe­den kan er altijd wat misgaan. Hopelijk is dat dit keer niet het geval”, duimt Herpoelaer­t. “Eind dit jaar openen we wel de historisch­e volière die prachtig gerestaure­erd is en waar onder andere de soldatenar­a’s in zullen rondvliege­n en tegen volgend jaar hopen we het rundergebo­uw klaar te hebben. Daar komen neushoorns, antilopen en struisvoge­ls. Er blijft dus zeker genoeg te zien voor de bezoekers. Bovendien komen er nog wel enkele extra’s zoals binnenkort Jungle Light Zoo.”

Om de totaalreno­vatie van het Jubileumco­mplex te kunnen uitvoeren, wordt de hele zijflank van de Zoo ontruimd. “Om de hinder voor de dieren in de omgeving van het Jubileumco­mplex tot een minimum te beperken, krijgen ze tijdelijk een nieuwe stek. Sommige wonen nu elders in de Zoo, andere in Planckenda­el.”

Minder diersoorte­n

Het Nocturama verdwijnt in zijn huidige vorm. “Ook voor die dieren hebben we in andere dierentuin­en een nieuwe thuis gevonden”, zegt Papies. “We kiezen bewust voor meer ruimte voor een beperkter aantal diersoorte­n en dat in functie van dierenwelz­ijn. De jaguar en het luipaard op leeftijd krijgen een mooie oude dag achter de schermen in Planckenda­el en krijgen daar de beste zorgen.”

 ?? FOTO BOLD ARCHITECTE­N ??
FOTO BOLD ARCHITECTE­N
 ?? FOTO'S BOLD ARCHITECTE­N ?? Simulaties van hoe het tijger en zeeleeuwen­perk eruit moeten zien na de renovatie.
FOTO'S BOLD ARCHITECTE­N Simulaties van hoe het tijger en zeeleeuwen­perk eruit moeten zien na de renovatie.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium