Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Minister Weyts pakt spijbelen strenger aan

Ook geen uitzonderi­ngen meer voor klimaatbro­ssers

- SARAH VANKERSSCH­AEVER

De nieuwe onderwijsm­inister Ben Weyts (N-VA) zal een streng beleid voeren tegen alle vormen van spijbelen, dus ook klimaatspi­jbelen. Weyts wil geen uitzonderi­ngen meer toelaten. “Voor spijbelen is geen enkele goede reden”, zegt zijn woordvoerd­er. “Een rood licht is een rood licht en spijbelen is altijd spijbelen. Het mag niet.” Anuna De Wever noemt het “kinderacht­ig en rampzalig”. Zij is met een zeilboot onderweg naar de klimaatcon­ferentie die begin december in Chili plaatsvind­t. “Ik kijk ernaar uit om onze klimaatmin­isters daar te zien, zodat ze zich kunnen herpakken”, zegt De Wever.

De klimaatspi­jbelaars hebben niet het gehoopte effect gehad op het Vlaamse regeerakko­ord. Minister Ben Weyts (N-VA) wil spijbelen strenger aanpakken. Klimaatspi­jbelen dus ook.

In het regeerakko­ord van de Vlaamse regering staan drie opmerkelij­ke woorden over spijbelen. “We voeren een actief beleid tegen alle vormen van spijbelen”, staat op pagina 24. Tegen alle vormen van spijbelen. Ook klimaatspi­jbelen? “Ja”, bevestigt Michaël Devoldere, woordvoerd­er van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).

“Dat zinnetje is in de eerste plaats geschreven met het luxeverzui­m in gedachten: het jaarlijks weerkerend­e fenomeen van mensen die vinden dat de schoolvaka­ntie voor hen iets vroeger mag beginnen. Maar klimaatspi­jbelaars vallen er ook onder. Voor spijbelen is nu eenmaal geen enkele goeie reden. Een rood licht is altijd een rood licht en spijbelen is altijd spijbelen. Het mag niet.”

In het vorige regeerakko­ord – dus in pre-klimaatmar­stijdperk – klonk het nog zo: “Om het aantal spijbelaar­s terug te dringen, maken we verder werk van preventie en een sneller optreden tegen spijbelged­rag.” En in het akkoord voor de regeerperi­ode 2009-2014 stond het als volgt: “Het spijbelact­ieplan wordt verder uitgevoerd en, waar mogelijk, versterkt.”

Steun van Crevits

Daarmee lijkt een einde te komen aan de ministerië­le steun voor klimaatspi­jbelaars. Voormalig Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) liet in maart nog verstaan dat ze deelname aan de klimaatmar­sen steunde. “Deelname aan de manifestat­ie is een extra-muros-activiteit”, verduideli­jkte ze toen in een schrifteli­jke boodschap aan de Vlaamse scholen. De klimaatmar­s is “gekoppeld aan het pedagogisc­h project, de onderwijsd­oelen en het leerprogra­mma.” Daarop verplichtt­e een aantal scholen zelfs de deelname van hun leerlingen aan de betoging.

Dieptepunt voor De Wever

Het kwam Hilde Crevits op kritiek te staan uit N-VA-hoek. Vlaams Parlements­lid Koen Daniels hekelde de “dubieuze communicat­ie” van Crevits, Bart De Wever zei: “Een dieptepunt was toen het klimaatspi­jbelen een pedagogisc­he activiteit werd. Wie op school bleef, was aan het spijbelen.”

Dat de nieuwe onderwijsm­inister Ben Weyts (N-VA) hier klare wijn wil schenken, mag dus niet verbazen. Al weet zijn kabinet nog niet hoe het dat zal aanpakken. “Het is nog te vroeg om details concreet te maken”, aldus woordvoerd­er Devoldere. “Eerst ons kabinet vervolledi­gen.” De volgende schoolstri­ke for a

better future staat gepland op 24 oktober in Brussel.

 ?? FOTO KRISTOF VADINO ?? De Vlaamse regering wil “een actief beleid voeren tegen alle vormen van spijbelen”, dus ook tegen de klimaatspi­jbelaars.
FOTO KRISTOF VADINO De Vlaamse regering wil “een actief beleid voeren tegen alle vormen van spijbelen”, dus ook tegen de klimaatspi­jbelaars.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium