Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Terug naar kartel Groen-sp.a dan maar?

- Dirk Hendrikx Redacteur brieven@gva.be

Had het dan allemaal niet gehoeven, dat het Antwerpse kartel tussen Groen en sp.a werd opgeblazen? Waarna beide partijen gehavend en apart de verkiezing­en in moesten? Zo simpel is het niet, maar toch.

De raadkamer stelt sp.a-schepen Tom Meeuws buiten vervolging in zijn zaak met De Lijn, waar hij regionaal directeur was tot hij er in 2015 “in onderlinge overeenste­mming” vertrok. Pas later kwam aan het licht waarom: hij had projecten op een nogal eigenzinni­ge manier aangepakt, niet in overeenste­mming met de regels voor overheidso­pdrachten.

Meeuws vond zichzelf opnieuw uit als politicus, die met open armen ontvangen werd bij de op drift geslagen sp.a. De socialiste­n en de groenen vonden elkaar vervolgens in het kartel Samen. De slag om Antwerpen kon beginnen. En was bijna even snel alweer afgelopen. Meeuws werkte eerst zichzelf vakkundig in nesten, door zijn beschuldig­ing dat het stadsbestu­ur op dubieuze manieren samenwerkt­e met bouwpromot­oren. Bart De Wever was tot tranen toe verbolgen. Daarna bleek dat Meeuws zelf ook goede maatjes was met vastgoedme­nsen en al eens in ’t Fornuis met hen een rijkgevuld­e tafel deelde.

Het kartel kraakte. En barstte helemaal na anonieme onthulling­en over wat er gebeurd was bij De Lijn. Toen dan ook nog eens het nieuws over een strafonder­zoek werd gelekt op de dag dat sp.a de eigen lijst presenteer­de, en wat later een huiszoekin­g bij Tom Meeuws plaatsvond op de dag dat ATV-gezicht Karl Apers als sp.a-kandidaat werd voorgestel­d, was het voor sommige socialiste­n zo klaar als een klontje: dit moest een complot zijn.

En nu stelt het parket dus vast, na een “zeer grondig” onderzoek door de Centrale Dienst voor de Bestrijdin­g van Corruptie van de Federale Politie van samenwerki­ngscontrac­ten die Tom Meeuws destijds afsloot, dat er geen aanwijzing­en zijn voor strafbare feiten, “ten voordele van zichzelf of anderen”.

Was het veel drukte om niets dan, met een overmatige oververhit­ting van de gemoederen die we in Antwerpen nog kennen van de Visa-affaire? Het antwoord is dubbel. Tom Meeuws erkent zelf dat hij fouten heeft gemaakt en zijn aanval op het stadsbestu­ur keerde zich als een boomerang tegen zichzelf. Maar de gedrevenhe­id waarmee de top van De Lijn en het gerecht achter Meeuws zijn blijven aangaan, leek van bij het begin buiten proportie. De buitenverv­olgingstel­ling versterkt dat idee. Een nare nasmaak blijft, al is het vandaag peis en vree tussen de vroegere aartsvijan­den, en nog wel binnen het schepencol­lege. Het kan verkeren, zal ook Wouter Van Besien denken.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium