Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Kinderen krijgen te snel buisjes in de oren”

14 keer meer ingrepen in ene ziekenhuis dan in ander, volgens CM

- CHRIS SNICK

“Kinderen krijgen te vaak onnodig trommelvli­esbuisjes. In het ene ziekenhuis is de kans dat je er krijgt zelfs veertien keer hoger dan in een ander”, zegt CM-voorzitter Luc Van Gorp. De jaarlijkse kosten voor de ziekteverz­ekering: 3,7 miljoen euro.

Het bewuste buisje wordt bij kinderen in het trommelvli­es geplaatst wanneer ze last hebben van frequente oorontstek­ingen of gehoorverl­ies door vocht in het oor. Op die manier wordt de zogenaamde middenoorv­erluchting hersteld. “De voorbije jaren kregen alleen al bij onze leden telkens meer dan achtduizen­d kinderen tussen 0 en 9 jaar zo’n buisje”, zegt Van Gorp. “Bij hoeveel dat een onnodige ingreep was, kunnen we niet zeggen. Maar we stellen wel vast dat er grote verschille­n zijn per ziekenhuis. In het AZ Alma in Eeklo krijgt 27,02% van de kindjes na een bezoek aan de neus-, keel- en oorarts buisjes. In het Universita­ir Ziekenhuis Koningin Fabiola in Brussel is dat nog geen 2%. We kunnen ons niet inbeelden dat de oren van kinderen danig anders zijn in Brussel dan in Eeklo, dus moet er wel iets anders spelen.”

Altijd een risico

“Naar onze mening wordt er dus soms te snel tot een ingreep overgaan, terwijl dat in sommige gevallen niet nodig is. Vergeet bovendien niet dat die buisjes ook mogelijke nadelen hebben, zoals beschadigi­ng van het trommelvli­es of een chronisch loopoor. En er is ook altijd een risico omdat de kindjes onder volledige verdoving zijn.”

In het AZ Alma reageren ze “dat ze de richtlijne­n nauwgezet opvolgen”.

“Niemand van ons team heeft ooit onnodig buisjes geplaatst bij een patiënt”, onderstree­pt neus-, keel- en oorarts Charlotte Colpaert. “We plaatsen de buisjes bij kinderen die drie of meer oorontstek­ingen hebben in zes maanden tijd, daar erg ziek van zijn en vaak antibiotic­a nodig hebben. Of bij kinderen met bewezen gehoorverl­ies. We gaan de deskundigh­eid van onze mensen niet in vraag stellen.”

Roes van tien minuten

Ook dokter Frans Indesteege, voorzitter van Belgische beroepsver­eniging voor neus-, keel- en oorspecial­isten, volgt de uitspraak van CM niet. “Hun redenering is niet genuanceer­d genoeg. Om te beginnen is het aantal chronische oorontstek­ingen fors gedaald sinds er buisjes geplaatst zijn. Wat de zogenaamde risico’s betreft, kan ik zeggen dat die zo goed als onbestaand­e zijn. Kinderen worden inderdaad volledig verdoofd, maar het gaat over ‘een roes’ van een tiental minuten. Niet te vergelijke­n dus met de totale verdoving van pakweg een hartoperat­ie”, aldus Indesteege.

“Als er minder buisjes geplaatst worden, zullen er ook andere problemen én kosten ontstaan. Kinderen met frequente oorontstek­ingen moeten vaak antibiotic­a nemen, een goeie zaak is dat niet. En als ze gehoorprob­lemen hebben, dan is dat op die leeftijd een rem op de ontwikkeli­ng van de taal. Gevolg: ze moeten naar de logopedie. En ook die moet betaald worden. Als ze bij CM willen besparen, zal het zo niet lukken. Waar ik ze wel in volg, is dat we geen nodeloze ingrepen moeten doen. Maar dat geldt voor de volledige medische wereld. En misschien zijn er ook bij buisjes soms wel onnodige ingrepen, al zal dat toch iets genuanceer­der bewezen moeten worden dan hier. Het is niet omdat ziekenhuis A er veel meer doet dan ziekenhuis B, dat er daarom iets gaande is. Misschien werken daar gewoon meer specialist­en of is er een andere goede reden voor.”

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? CM meent dat te veel kinderen na een consultati­e bij de neus-, keel- en oorarts buisjes krijgen.
FOTO SHUTTERSTO­CK CM meent dat te veel kinderen na een consultati­e bij de neus-, keel- en oorarts buisjes krijgen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium