Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De plannen van Jambon in de strijd tegen armoede zijn lamentabel”

Professor Bea Cantillon (62) zet straks stap terug bij Centrum voor Sociaal Beleid, maar haalt eerst nog eens uit

-

“De nieuwe Vlaamse regering heeft niet eens een coherent plan om de armoede te bestrijden.” Professor Bea Cantillon fileert op de Internatio­nale Dag voor de Uitroeiing van Armoede de plannen van de regering-Jambon. Misschien wel voor het laatst, want ze zet een stap terug bij het Centrum voor Sociaal Beleid van de Universite­it Antwerpen.

Ze wil niet dat het een afscheidsi­nterview wordt, maar na dertig jaar zet professor Bea Cantillon (62) straks een stap terug bij het Centrum voor Sociaal Beleid Herman Deleeck van de Universite­it Antwerpen. Ze is er nu nog directeur, maar Ive Marx wordt de spreekbuis, zo kondigde hij deze week op Twitter aan. Wat de nieuwe rol van Bea Cantillon wordt, wil ze nog niet verklappen. “Daar zal de universite­it binnenkort wel over communicer­en. Maar wees gerust: ik blijf wel nog even actief.”

Ze heeft er naar eigen zeggen ook alle reden toe. Niet alleen omdat het vandaag de Internatio­nale Dag voor de Uitroeiing van Armoede is, maar ook omdat voorlopig weinig anderen steeds

Bea Cantillon Professor Universite­it Antwerpen “Een geïntegree­rde aanpak ontbreekt in de plannen van de nieuwe regering. Nochtans zijn er in het buitenland genoeg voorbeelde­n waaraan Jambon en co. zich konden spiegelen.”

op dezelfde nagel blijven kloppen. “Ze zijn het spoor bijster en het kompas ontbreekt. Er is niemand binnen de politiek die anderen warm kan maken om van armoedebes­trijding een absolute prioriteit te maken. Er is geen coherent plan of sterk discours, maar toch is geen enkele politicus daar verontwaar­digd over.”

“Niet overtuigd”

Cantillon is wel verontwaar­digd. Ze noemt de plannen van de regering-Jambon “lamentabel” en de acht A4’tjes in het regeerakko­ord hebben haar niet overtuigd. “Natuurlijk zijn er enkele goede maatregele­n, maar armoedebes­trijding gaat om meer dan sociale huisvestin­g of kinderbijs­lag. Het vereist een geïntegree­rde aanpak en die ontbreekt. Nochtans zijn er in het buitenland voorbeelde­n genoeg waaraan Jambon en co. zich konden spiegelen.”

Liesbeth Homans, de vorige minister van Armoedebes­trijding, zei in 2016 dat ze de kinderarmo­ede wou halveren. “Reken mij daar maar op af”, klonk het toen. Cantillon zucht als ze opnieuw met de uitspraak geconfront­eerd wordt. “Hoe durf je zoiets te zeggen? Er was toen ook geen plan. De realiteit is dat de armoede niet gehalveerd, maar toegenomen is. Omdat die doelstelli­ngen niet gehaald werden, heeft de Vlaamse regering blijkbaar niet gedurfd nieuwe te formuleren. Bedroevend. En alsof dat nog niet genoeg is, wil de regering nu ook de meetlat vervangen.” Cantillon verwijst naar de nominale armoede-indicator die de Vlaamse regering voortaan wil hanteren om de feitelijke armoede correct in kaart te brengen. “Ik steun het idee dat de methode verfijnd moet worden, maar dat betekent niet dat de meter helemaal op de schop moet.”

Lichtpuntj­es

Ja, ze ziet lichtpuntj­es. Maar ook niet veel meer dan dat. De jobbonus bijvoorbee­ld, vindt Bea Cantillon “een nuttige ingreep die in theorie het inkomen van mensen met een laag loon zal verhogen”. Maar tegelijker­tijd is ze ook kritisch: “Of het effect zal hebben, valt af te wachten.” En dat de regering nu de mond vol heeft van activering, is ook een goed idee. “Meer mensen aan het werk krijgen is goed, maar er is veel meer nodig.”

Belang van middenveld

Ook dat de lokale overheden een meer uitgesprok­en rol krijgen in de armoede-aanpak vindt Cantillon niet noodzakeli­jk een slechte zaak. “Het middenveld is heel belangrijk. Dat lokale initiatiev­en versterkt worden, kan ik alleen maar toejuichen. Maar als ik tegelijker­tijd lees dat er gesnoeid wordt in de middelen van dat middenveld is dat wel een groot probleem. Opnieuw: er is geen enkele samenhang in de aanpak van de regering.”

Ooit pleitte Cantillon ervoor om de minister van Armoedebes­trijding te schrappen. De redenering is dat élke politicus ermee bezig moet zijn. In de nieuwe regering wordt het toch weer de taak van één minister, namelijk Wouter Beke. “Dat hij ook bevoegd is voor Welzijn is een stap vooruit, al had ik veel liever gezien dat de minister-president die portefeuil­le had opgenomen. Pas dan zou je als overheid echt duidelijk maken dat het je menens is.”

 ?? FOTO BRECHT VAN MAELE ?? Cantillon wil nog niet verklappen wat haar nieuwe rol wordt. “Daar zal de universite­it binnenkort wel over
communicer­en”, zegt ze.
FOTO BRECHT VAN MAELE Cantillon wil nog niet verklappen wat haar nieuwe rol wordt. “Daar zal de universite­it binnenkort wel over communicer­en”, zegt ze.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium