Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een op de tien 65-plussers geplaagd door chronische angsten

- (wer)

Veel oudere mensen kampen met angstgevoe­lens. Experts vragen dat artsen, zorgverlen­ers en familieled­en daar meer oog voor hebben. “Omdat het te weinig wordt opgemerkt leidt het tot te veel nodeloos lijden”, zegt professor ouderenpsy­chiatrie Mathieu Vandenbulc­ke.

Een op de tien mensen ouder dan 65 jaar kampt met ernstige angststoor­nissen, in die mate dat het hun levenskwal­iteit grondig verstoort. Daarmee komt deze psychiatri­sche stoornis onder ouvaker voor dan andere stoornisse, zoals depressies.

Toch gaat er vandaag nog maar weinig aandacht naartoe. “Mede omdat het probleem te weinig erkend én herkend wordt”, zegt Mathieu Vandenbulc­ke, diensthoof­d ouderenpsy­chiatrie aan de KU Leuven, waar donderdag een internatio­naal congres rond het thema plaatsvind­t.

Concreet leidt de schrik om bijvoorbee­ld ziek of dement te worden, alleen te komen staan of te sterven tot overmatig piekeren. “En dat veroorzaak­t dan weer erge hoofdpijn, spierspann­ing, vermoeidhe­idsklachte­n of chronische slaapprobl­emen”, zegt Vandenbulc­ke nog. Huisartsen, zorgverlen­ers, maar ook familieled­en moeten hier meer aandacht voor hebben.

Een juiste diagnose stellen, is daarom belangrijk, maar allesbehal­ve evident. “Ouderen bespreken vaak alleen hun lichamelij­ke klachten, bijvoorbee­ld niet kunnen slapen, zonder toe te geven dat ze met vaak terugkeren­de angsten te kampen hebben. Moderen gelijk speelt mee dat deze oudere groep minder gewoon is om over gevoelens te praten of soms ook vooroordel­en heeft over de geestelijk­e gezondheid­szorg. Maar door hun angsten te verzwijgen, krijgen ze dan eventueel alleen slaappille­n aangeraden, terwijl dat voor mensen met angststoor­nissen eigenlijk nog schadelijk­er is.”

Antidepres­siva en therapie

Hoe deze mensen wél kunnen worden geholpen? “Door een combinatie van lichte antidepres­concentrat­ieprobleme­n, siva, die de spanning in het lichaam tot rust brengen, én psychother­apie, waarbij mensen leren om met hun angsten om te gaan, die emoties een plaats te geven in hun leven.”

Vandenbulc­ke: “Wanneer je ouder wordt, is het logisch dat mensen met belangrijk­e vragen zitten, bijvoorbee­ld over hoe hun leven zich in die laatste fase gaat ontwikkele­n. Maar belangrijk is dat deze vragen en de emoties die daarmee gepaard gaan je leven niet overheerse­n. Is dat wel het geval, zoek je best hulp.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium