Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Voorzitter­sstrijd CD&V barst eindelijk los

Burgemeest­ers Vincent Van Peteghem en Katrien Partyka eerste kandidaten

- SIMON ANDRIES JAN-FREDERIK ABBELOOS

Met burgemeest­ers Vincent Van Peteghem en Katrien Partyka staan de eerste kandidaten op om Wouter Beke op te volgen. Wellicht volgen er nog.

De voorzitter­sverkiezin­gen bij CD&V leken lang op een wielerweds­trijd waar de finale maar niet van wil losbarsten. Maar zie, vier dagen voor de deadline dienen zich nu toch al twee kandidaten aan om afscheidne­mend voorzitter Wouter Beke op te volgen.

Daarbij meteen een verrassing. De naam van Vlaams Parlements­lid, burgemeest­er van Tienen en partner van Koen Van den Heuvel, Katrien Partyka (46), werd nog amper genoemd, maar zij presenteer­t zich nu openlijk als een vernieuwer die niet vooruitges­tuurd wordt door de partijtop. “Ik heb geen banden, ik kom uit een apolitieke familie, Tienen was vroeger nooit een CD&V-bastion. Maar net daarom doe ik mee. Cut

the crap, laat ons gewoon kandidaat zijn, los van achterkame­rs en verplichti­ngen.”

Dat was ook de teneur van het rapport van de twaalf apostelen, de interne werkgroep die zich over de verkiezing­snederlaag van CD&V boog. Ze maakten intern duidelijk dat de nieuwe partijvoor­zitter “vernieuwin­g en verruiming moet uitstralen” en “een teamplayer” moet zijn die de hele partij in beweging moet kunnen zetten. Een duidelijk signaal naar freeriders Hendrik Bogaert of Pieter De Crem dat ze zich beter niet in de race mengen.

En dus stapt ook de woordvoerd­er van de apostelen, Vlaams Parlements­lid Vincent Van Peteghem (38), zelf in de ring. Hij predikt dezelfde nood aan duidelijke taal als Partyka. Het grote verschil is dat Van Peteghem zijn kandidatuu­r intern al nauwkeurig aftoetste bij de partijtop. En als burgemeest­er van De Pinte kan ook hij de lokale verzuchtin­gen vertolken. Een consensusk­andidaat dus, en daar speelt Van Peteghem ook op in.

“Ik sprak al met heel veel mensen, van de top tot basis. En ik voelde daarbij ongeloofli­jk veel steun voor het verhaal van de twaalf apostelen”, zegt hij.

Met Partyka en Van Peteghem zijn er nu al kandidaten uit Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen. Iedereen verwacht dat daar straks nog een West-Vlaamse naam bij komt. Behalve Bogaert, die ondanks zijn eerdere visienota nog altijd de kat uit de boom kijkt, wikt en weegt ook de Zeebrugse havenbaas Joachim Coens zijn kansen. Verschille­nde CD&V’ers trokken ook al aan de mouw van de Roeselaars­e burgemeest­er Kris Declercq, maar hij twijfelt.

Van Eetvelt?

Vullen het lijstje potentiële kandidaten steevast aan: jongerenvo­orzitter en Vilvoorden­aar Sammy Mahdi en Febelfin-topman Karel Van Eetvelt. Die laatste ziet een overstap naar de Wetstraat wel zitten, maar krijgt voorlopig niet voldoende gehoor voor zijn drastische restyling van de partij.

Na het afhaken van Hilde Crevits lijkt Partyka overigens de enige vrouwelijk­e kandidaat te worden. Vrouw & Maatschapp­ij, de vrouwenbew­eging van de partij, had lang gehoopt de rangen te kunnen sluiten rond Crevits, maar durft nu niemand koste wat kost te pushen. “Het CD&V-voorzitter­schap wordt de komende jaren zo’n moeilijke taak dat het engagement echt volledig intrinsiek moet zijn”, zegt voorzitste­r Liesbeth Maris. “Maar uiteraard zullen we de eerste

zijn om vrouwelijk­e kandidaten te ondersteun­en.”

 ?? FOTO IVAN PUT FOTO IVAN PUT ?? Vincent Van Peteghem.
Katrien Partyka.
FOTO IVAN PUT FOTO IVAN PUT Vincent Van Peteghem. Katrien Partyka.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium