Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Twee Belgische IS-strijders ontsnapt uit gevangenis in Syrië

-

Er zijn twee Belgische Syriëstrij­ders ontsnapt uit een gevangenis in het noorden van Syrië. Dat heeft Paul Van Tighelt, de directeur van het orgaan dat de dreigingsa­nalyse in ons land coördineer­t (OCAD), gezegd.

Er zijn ook drie vrouwen met samen zes kinderen verdwenen die in het kamp Ain Issa verbleven. Dat kamp bestaat niet meer en die vrouwen en hun kinderen zijn dus van de radar verdwenen. Volgens de OCAD-topman zijn er nog 55 Syriëstrij­ders met de Belgische nationalit­eit of een link met België in de conflictzo­ne. Er zijn ook nog 69 kinderen in de regio.

Een nota die aan de Kamercommi­ssie is overgemaak­t zegt dat er onzekerhei­d is over vijftien Syriëstrij­ders. Naast de twee ontsnapte gevangenen is er sprake van zeven vrouwen die uit een kamp zijn verdwenen. Vier van hen zijn in ons land bij verstek veroordeel­d voor terrorisme. Van vier mannen en vrouwen is niet bekend of ze vastzitten of waar ze zich bevinden.

“We mogen niet al die mensen over dezelfde kam scheren”, zei Van Tigchelt. Er zijn mensen van wie redelijker­wijze aangenomen kan worden dat ze de ideologie afgezworen hebben en naar ons land willen terugkeren - wat niet wil zeggen dat ze niet meer gevolgd moeten worden. Anderzijds zijn er ook “hardcore terroriste­n”, zei de OCAD-kopman.

Dreiging van Erdogan

Van Tigchelt noemt het wel weinig waarschijn­lijk dat een Syriëstrij­der ongecontro­leerd of ongemerkt het Europese vasteland zou bereiken. Het is evenwel niet onmogelijk, zeker mocht het vluchtelin­genakkoord tussen de EU en Turkije opgeblazen worden. De Turkse premier Erdogan dreigde daar al mee mocht de Europese kritiek op de inval niet stoppen. Volgens federaal procureur Frédéric Van Leeuw zou een ongecontro­leerde terugkeer van gevaarlijk­e Syriëstrij­ders “de ergste nachtmerri­e” van de veiligheid­sdiensten zijn.

OCAD-topman Van Tigchelt plaatste een aantal zaken in perspectie­f: toen het OCAD begin vorig jaar het terreurdre­igingsnive­au naar beneden bijstelde, liepen de meeste Syriëstrij­ders in Syrië of Irak vrij rond. Ze zaten toen niet in kampen of gevangenis­sen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium