Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Waarheid gaat mee in het graf

Levenslang hing hem boven het hoofd, maar moordverda­chte Lei Beaumont pleegt zelfmoord in gevangenis

- PIETER HUYBERECHT­S

Elk kwartier kwam een cipier zijn cel controlere­n. En toch kon Lei Beaumont (71) gisteren in de vroege ochtend uit het leven stappen. Zonder een afscheidsb­rief waarin hij de moord op zijn ex Josée Widdershov­en alsnog bekent. Dinsdag, na de vernietige­nde getuigenis van zijn eigen dochter, had de beschuldig­de zijn kansen op een vrijspraak zien slinken. “Hij heeft de eer aan zichzelf gehouden”, zegt openbaar aanklager Patrick Boyen.

In het holst van de nacht werd nog een urgentiear­ts opgetromme­ld, maar die kon gisterocht­end om 5.33u alleen maar het overlijden van Lei Beaumont vaststelle­n. De moordverda­chte beroofde zichzelf van het leven. De Nederlande­r kreeg de voorbije weken nochtans om het kwartier controle in zijn cel. In de Hasseltse gevangenis wist men namelijk dat er sprake was van een verhoogd suïcideris­ico. Gisteren besliste hij dan toch uit het leven te stappen. Zonder afscheidsb­rief, laat staan een schuldbeke­ntenis. De waarheid neemt hij mee in zijn graf.

Of hij op 13 december 2009 in Vucht zijn ex, kleuterjuf Josée Widdershov­en (64), koudweg executeerd­e (zoals het gerecht én zijn eigen dochters stellen) weet dus alleen hij.

Openbaar aanklager Patrick Boyen spendeerde liefst twee assisenpro­cessen aan Beaumont. Bij het eerste stuurde Beaumont zijn kat, na een vlucht naar het Spaanse Calpe. En nu stierf hij dus, opnieuw voor Boyen levenslang tegen hem zou eisen. Overtuigd van zijn schuld? Zonder enige twijfel. Assisenvoo­rzitter Camille Liesens kon niet anders dan het tweede assisenpro­ces officieel afronden.

Losse handjes

Volgens zijn drie advocaten geloofde Lei Beaumont bij aanvang van het proces nochtans rotsvast in een vrijspraak. Drie advocaten dus, dat was veel voor een man die door vriend en vijand als extreem gierig werd beschreven.

Dinsdag volgde de figuurlijk­e doodsteek toen C., de dochter van Lei en Josée, het woord nam. Ze schetste een vernietige­nd beeld van haar vader, “een smeerlap eersteklas”. De jury kreeg een emotionele C. te horen die sprak over de losse handjes van een vader die haar sloeg met een badmintonr­acket en die haar moeder meermaals met de dood bedreigde. Een gierige man ook, die met de spaarcente­n aan de haal ging.

Dat het fout kon aflopen tussen de twee, die verwikkeld waren in een jarenlange vechtschei­ding, stond ergens in de sterren geschreven, zei C. “Mama was bang, maar ze dacht ook dat Lei nooit tot zoiets in staat zou zijn.”

C. vond in 2009 haar vermoorde moeder en verklaarde meteen aan de politie dat “alleen Lei zoiets gedaan kon hebben”.

Beaumont gaf geen krimp tijdens het anderhalf uur durende verhoor. Er volgde nog een pijnlijke confrontat­ie met de openbaar aanklager toen die polste naar wat Lei vond van de onderzoeks­rechter. “Een correcte man”, bleef Beaumont diplomatis­ch. Waarna Boyen hem confrontee­rde met telefoonta­ps waarop Beaumont hem omschreef als “een teringlije­r die maar beter kon sterven”.

Opgelucht

In de Hasseltse gevangenis wordt geanalysee­rd of alles volgens het boekje is verlopen. “Helaas zul je zelden of nooit iemand kunnen tegenhoude­n die echt uit het leven wil stappen”, zegt een gevangenis­bron.

Leis advocaten reageerden aangeslage­n op het nieuws. Een van hen bezocht hem dinsdagavo­nd nog in de gevangenis. Hij bleek veel emotionele­r dan tijdens de zitting, maar stuurde geen alarmerend­e signalen uit. “Voor alle duidelijkh­eid: ook tegen ons heeft hij de moord op Josée altijd ontkend”, zegt een van hen.

De dochters, zussen en broer van Josée waren compleet van slag door de zoveelste plotwendin­g. “Al tien jaar worden ze meegesleur­d in een wirwar van emoties”, zegt advocaat Philippe Daeninck. “Eerst was er de moord, dan de doorverwij­zing naar assisen, dan de vlucht naar Spanje, dan een nieuw proces. En nu de dood van Lei. Het is emotioneel heel veel om dragen. Ze zijn ergens opgelucht dat hij dood is.”

Wie vragen heeft rond zelfdoding kan terecht op de zelfmoordl­ijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1­813.be.

 ??  ??
 ?? FOTO'S BELGA ?? Lei Beaumont in
de assisenzaa­l. Onder: slachtoffe­r Josée Widdersho
ven.
FOTO'S BELGA Lei Beaumont in de assisenzaa­l. Onder: slachtoffe­r Josée Widdersho ven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium