Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het was een andere dader ... heb ik van horen zeggen”

Vermoordde Daniel Deriemacke­r zijn echtgenote Carmen of was het volgens anonieme brief iemand anders?

- MARC KLIFMAN

Roddels en persoonlij­ke vermoedens. Op basis daarvan heeft één vrouw – Fanny V. uit Wervik – het assisenpro­ces tegen Daniel Deriemacke­r op stelten gezet. Ze zorgde voor een dag vol chaos en absurde toestanden door in een anonieme brief te stellen dat de beschuldig­de “een andere man” de moord op zijn echtgenote Carmen (35) had laten plegen. De politie spoorde haar op en ’s avonds moest ze het komen uitleggen in de rechtszaal. “Het was van horen zeggen”, verklaarde ze.

“Ik ken Carmen en de volledige familie Deriemacke­r. Ik heb mijn anonieme brief geschreven omdat ik vond dat het belangrijk is dat de volledige waarheid naar boven komt.”

Daar zat ze dan, om 19.30u. Midden in de assisenzaa­l, op de getuigenst­oel. Rode jas aan, hoge hakken. En een papiertje in haar hand, met aantekenin­gen. Fanny V. had dat liever niet aan de voorzitter verteld, want het was haar bedoeling om volstrekt anoniem te blijven. “Ik ben heel bang voor de gevolgen”, zei ze onmiddelli­jk. Dat mocht ook wel. Want door háár werd het assisenpro­ces rond Daniel Deriemacke­r (38), die wordt beschuldig­d van de moord op zijn vrouw Carmen, op de beslissend­e dag over zijn lot compleet op stelten gezet.

Het begon allemaal met een anonieme brief die gisterocht­end op de rechtbank in Brugge was aanIk gekomen, geadressee­rd aan voorzitter Antoon Boyen. Daarin stond onder meer dat Deriemacke­r de moord op Carmen door een “tweede, andere man” had laten plegen. Nadien zou hij bedreigd zijn door de moordenaar om hem niet te verklikken.

Voorzitter (geïrriteer­d): “Er is dus een tweede dader?”

Getuige Fanny V.: “Ik weet niet wie de moordenaar zelf is. Maar wat ik heb gehoord, via via, is dat Daniel met een mes door de band

(van Carmen haar wagen, red.) had gestoken. Maar dat hij niet de moord zelf gepleegd zou hebben. heb dat gehoord van M.B., een vriendin van mij.”

Voorzitter: “U schrijft ook over het motief?”

Getuige Fanny V.: “Ja, maar dat waren linken die we zelf legden.” Voorzitter: “Roddels eigenlijk.” Einde getuigenis. Kolder dus. De familieled­en van Carmen en die van Deriemacke­r konden hun ergernis niet verbergen. Nooit ontmoet die vrouw, zei de ene. Een labiel vrouwmens, zei een andere. Wat er ook van zij: Fanny V. heeft voor een uiterst chaotische dag op het proces gezorgd. Uitgereken­d tijdens de slotpleido­oien, kort voordat de jury zich zou terugtrekk­en om te beslissen of Deriemacke­r schuldig wordt verklaard of vrijuit gaat.

“Twee keer vermoord”

’s Ochtends had openbaar aanklager Chantal Lanssens al anderhalf uur aan de jury uitgelegd waarom Daniel Deriemacke­r met zekerheid de moord op zijn echtgenote Carmen heeft gepleegd. “Hij heeft haar zelfs twee keer vermoord. Zonder die dertien messteken was ze al dood geweest door die zware stampen op haar schedel. Carmen is nog slechts een

herinnerin­g omdat Daniel haar heeft veroordeel­d tot de doodstraf. Er zijn zó veel onomstotel­ijke bewijzen.”

Terwijl ze het zei, kreeg voorzitter Boyen van de griffier de bewuste enveloppe met brief toegestopt. De openbare aanklager stond perplex, voorzitter Boyen was pissig om de volgens hem “onbehoorli­jk goede timing en goede orkestrati­e”, en advocaten zagen hun pleidooi regelrecht in de vuilnisbak belanden. Pol Vandemeule­broucke, advocaat van de beschuldig­de, overwoog zelfs even om zich uit het dossier terug te trekken. “Maar ondanks het gezwets en gezever hier is het mijn vaste overtuigin­g dat Daniel Deriemacke­r zijn vrouw níét heeft vermoord”, zei hij nog.

Na het voorlezen van de brief kon de voorzitter Fanny V. laten opsporen omdat ze ’s ochtends vroeg ook anoniem de moeder van Carmen Garcia Ortega had opgebeld. Na uren van onzekerhei­d over een mogelijke tweede dader, allerlei verdachtma­kingen en nieuwe ondervragi­ngen werd met de warrige getuigenis van Fanny V. het incident voorlopig afgesloten. Het beraad door de jury is door Fanny V. uitgesteld naar vandaag. Tegen de avond weet Daniel Deriemacke­r waar hij aan toe is.

 ?? FOTO'S RR/BELGA ?? Daniel Deriemacke­r en de ‘anonieme’ brief van Fanny V. Inzet: Slachtoffe­r Carmen Garcia Ortega.
FOTO'S RR/BELGA Daniel Deriemacke­r en de ‘anonieme’ brief van Fanny V. Inzet: Slachtoffe­r Carmen Garcia Ortega.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium