Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tejo-huizen vallen in de prijzen

Ingrid De Jonghe krijgt 60.000 euro voor gratis en onmiddelli­jke hulp aan jongeren met psychische problemen

-

Ingrid De Jonghe opende in 2010 het eerste Tejo-huis in het centrum van Antwerpen. Tejo (Therapeute­n voor Jongeren) biedt gratis en onmiddelli­jk hulp aan jongeren met psychische problemen. Gisteren ontving Ingrid De Jonghe voor haar pionierswe­rk in de jeugdhulp de Grote Prijs voor Opvoeding van het Fonds Filson Steers Mariman van de Koning Boudewijns­tichting. Aan deze prijs is een bedrag van 60.000 euro verbonden.

Na het eerste Tejo-huis in Antwerpen opende Ingrid De Jonghe de voorbije tien jaar nog dertien andere huizen over heel Vlaanderen en ook eentje in het Nederlands­e Goes. In Sint-Niklaas, Hasselt en Brussel staan Tejo-huizen in de startblokk­en.

Haar engagement voor jongeren drijft Ingrid De Jonghe al sinds haar studentent­ijd, toen ze als vrijwillig­er actief was in buurthuis Kauwenberg en in de buurtwerki­ng van de wijken Dam en Sint-Andries in Antwerpen. Ook later als advocate aan de balie van Antwerpen legde ze zich vooral toe op zaken waarbij jongeren betrokken waren. In 1989 richtte ze in Antwerpen mee de jeugdadvoc­atuur op en werkte ze jaren als vrijwillig afgevaardi­gde van de jeugdrecht­bank. Na een opleiding orthopedag­ogie, psychologi­e en gedragsthe­rapie voelde ze zich klaar om een nieuwe weg in te slaan.

Wachtlijst­en

“Ik wilde eerst en vooral jongeren met problemen op een snelle manier voorthelpe­n en zo ook een oplossing bieden voor de lange wachtlijst­en in de geestelijk­e gezondheid­szorg”, vertelt Ingrid De Jonghe. “Ik was en ben ervan overtuigd dat als jongeren tijdig een goed gesprek hebben met een profession­eel therapeut veel problemen en de escalatie ervan kunnen worden voorkomen. Tejo moest in die zin heel innovatief zijn: jongeren zouden zo goed als onmiddelli­jk bij ons terecht kunnen, heel laagdrempe­lig en dus gratis. Met een team van intussen 450 vrijwillig­ers, allemaal profession­ele therapeute­n, hebben wij intussen 9.500 jongeren kunnen voorthelpe­n.”

Ongeveer de helft van de jongeren vindt zelf of via-via de weg naar Tejo, de andere helft wordt doorverwez­en. Problemen als depressie, stress, angsten, een negatief zelfbeeld, rouwverwer­king, zelfmoordg­edachten en scheidinge­n zijn de meest voorkomend­e klachten bij de jongeren. Acht op de tien jongeren kunnen na een tiental therapiese­ssies bij Tejo de draad weer opnemen. Anderen worden doorverwez­en, maar blijven tot ze daar terechtkun­nen bij Tejo.

“Tejo wil behalve jongeren helpen ook een sociale beweging van solidarite­it op gang brengen”, zegt Ingrid De Jonghe. “Daarom wil ik een pleidooi houden om anders om te gaan met jongeren, zoals ik ook in mijn boek Verlies ze

niet! heb gedaan. Jonge mensen moeten vandaag lasten, eisen en prikkels dragen die ze niet aankunnen maar toch moeten slikken. Vroeger wist je als tiener niets over de zorgen van je ouders. Tegenwoord­ig moe

ten jongeren de onzekerhed­en én de zorgen, ook de financiële, van hun ouders mee dragen.” Groeien en ontwikkele­n

“We zien ook veel jongeren die zich verantwoor­delijk voelen om de moeilijke relatie van hun ouders te redden of die zich enorm schuldig voelen als het dan toch misloopt. Terwijl ze hun tijd en energie voluit zouden moeten gebruiken om te groeien en zich verder te ontwikkele­n. Te veel is te veel, daarom moeten volwassene­n beseffen dat ze op een andere, leeftijdsa­dequate manier moeten leren praten met jongeren. Met het oog op een gezonde, warme samenlevin­g hebben we er alle belang bij dat jongeren zich goed in hun vel voelen.”

Wie zin heeft om met jongeren aan de slag te gaan: Tejo is steeds op zoek naar vrijwillig­e therapeute­n in alle Tejo-huizen.

Ingrid De Jonghe Tejo “Ik was en ben ervan overtuigd dat als jongeren tijdig een goed gesprek hebben, veel problemen kunnen worden voorkomen.”

 ?? FOTO WIM KEMPENAERS ?? KARIN VANHEUSDEN
Ingrid De Jonghe van Tejo.
FOTO WIM KEMPENAERS KARIN VANHEUSDEN Ingrid De Jonghe van Tejo.
 ?? FOTO WIM KEMPENAERS ?? Het eerste Tejo-huis, in de Bredestraa­t in Antwerpen.
FOTO WIM KEMPENAERS Het eerste Tejo-huis, in de Bredestraa­t in Antwerpen.
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Ingrid De Jonghe ontvangt de Grote Prijs voor Opvoeding van het Fonds Filson Steers Mariman.
FOTO PATRICK DE ROO Ingrid De Jonghe ontvangt de Grote Prijs voor Opvoeding van het Fonds Filson Steers Mariman.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium