Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kmo’s krijgen geld, maar hun klanten lossen de lening af

Turnhoutse vestiging van EMF geeft voorschott­en op betalingen met bankkaart

-

Het bedrijf European Merchant Finance (EMF) lanceert in de provincie Antwerpen microkredi­eten voor kmo’s. Handelaars moeten niet meer lenen bij een bank, maar krijgen een lening tot 50.000 euro met een maximale rente van 15%.

EMF is een Nederlands bedrijf, dat een vestiging heeft geopend in Turnhout. “Wij maken het voor handelaars mogelijk om 2.000 tot 50.000 euro te lenen met ons product Card Advance”, zegt Sandra Smet, accountman­ager bij EMF. “De handelaar vraagt eerst een krediet aan. Als we het krediet goedkeuren, krijgt hij het geld enkele dagen later op zijn rekening. De aflossing van dat krediet gebeurt via de betalingen die de klanten van die handelaar doen met hun bankkaart. Elke dag nemen we 10 tot 20% van de omzet via de betaalterm­inal.”

De snelheid waarmee het krediet wordt afbetaald, hangt dus af van de omzet die een handelaar opstrijkt. “Als hij veel omzet haalt, is de lening sneller terugbetaa­ld. De handelaar krijgt dan een bonus van ons, waardoor de uiteindeli­jke rente minder dan 15% zal zijn”, zegt Smet. “In principe verwachten we dat de lening na maximum zes maanden is terugbetaa­ld. Maar als het langer duurt, koppelen we daar geen boete aan. De rente die de handelaar aan ons moet betalen, kan nooit meer dan 15% zijn.”

Alternatie­f voor banken

EMF wil met deze financieri­ng een alternatie­f bieden voor lenen bij de bank. “Banken weigeren vaak kredietaan­vragen van gezonde kmo’s, omdat ze het riskant vinden om nog te investeren in fysieke winkels, en zeker in de horeca. Wij willen in dat gat springen”, zegt Smet.

Handelaars moeten wel opletten. EMF werkt (nog) niet samen met ATOS Wordline, de grootste aanbieder van betaalterm­inals. Alleen handelaars die hun elektronis­che betalingen afhandelen met CCV en SePay kunnen leningen van EMF krijgen.

 ?? FOTO RR ?? Sandra Smet van EMF.
FOTO RR Sandra Smet van EMF.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium