Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Containers en droge bulk bezorgen Antwerpen sterker derde kwartaal

Convention­eel stukgoed doet het minder goed en kent verdere daling

- CHRISTOPH MEEUSSEN

De Antwerpse haven heeft dit jaar zo’n 1,1% meer goederen behandeld dan vorig jaar. Zo blijkt uit de cijfers van de eerste drie kwartalen van het Havenbedri­jf Antwerpen. Het aantal containers steeg opnieuw, terwijl het convention­eel stukgoed en het vloeibare massagoed terugviele­n.

In 2018 klokte de Antwerpse haven nog af op een groei van 5,1%, goed voor 235 miljoen ton vervoerde goederen. Circa 11,5 miljoen ton meer dan het jaar voordien. Dit jaar evenaart de haven die groei hoogstwaar­schijnlijk niet. De cijfers voor de eerste negen maanden geven voorlopig een overslagvo­lume van 179 miljoen ton aan, ofwel 1,1% meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Opnieuw zit de containert­rafiek in de lift, met 5,7% meer tonnage dan vorig jaar. In TEU (een standaard containerm­aat) bedroeg de groei 6,4%. “De groei is vooral te zien in transshipm­ent van containers (containers die in Antwerpen ‘overstappe­n’, red.), maar het containerv­olume neemt ook toe door meer aan- en afvoer”, klinkt het bij het Havenbedri­jf. Het haalt aan dat rederij MSC haar feedernetw­erk (aanvoersch­epen van containers) heeft herschikt ten gunste van Antwerpen.

Met dit resultaat zit de grootste trafieksoo­rt in Antwerpen bovendien weer sterker in de lift. In de eerste zes maanden van 2019 was de containerg­roei (in tonnage) ‘slechts’ 4,3%.

Convention­eel stukgoed

Grote verliezer was het convention­eel stukgoed, traditione­el een trafieksoo­rt die voor veel tewerkstel­ling zorgt. Was er in de eerste zes maanden nog een daling van 3,2%, dan is die met een kwartaal erbij nu 12,9% gedaald. “De staalovers­lag voelt zowel in de aan- als afvoer steeds meer de gevolgen van de geopolitie­ke handelsbel­emmerende maatregele­n”, klinkt het.

Het is niet de grootste trafieksoo­rt in Antwerpen, maar de droge bulk kende tot eind september wel een groei van 9,5%, met vooral vijf keer meer kolen. “Deze forse stijging was enerzijds te danken aan de tijdelijke verlegging van deze goederenst­romen door de lage waterstand­en van de Rijn”, luidt het. “Later op het jaar werd de overslag nog versterkt door het aanleggen van voorraden door traders met het vooruitzic­ht van hogere kolenprijz­en in de komende maanden.”

De overige soorten droge bulk, waaronder meststoffe­n, waren de sterkhoude­rs in 2018, maar die kennen nu dan weer een stevige daling.

De vloeibare bulk is met circa een derde van de totale tonnages de tweede belangrijk­ste vrachtsoor­t in de haven. Dit jaar staat de teller voorlopig op -6,2%, ongeveer een status quo tegenover de eerste twee kwartalen (-6,4%). De overslag van ruwe aardolie houdt voorlopig wel nog stand (+5,5%), evenals de chemicalië­n (+0,8%). De aardoliede­rivaten kenden een mindere maand augustus, wat voorlopig voor een min van 9,5% zorgt. “Economisch­e groeivertr­aging en schommelen­de olieprijze­n met neerwaarts­e trend zorgen hierbij voor onzekerhei­d bij de handelaars en weinig rotatie”, luidt het. Al wordt meteen gewezen op de grote BASF-investerin­g van 550 miljoen euro in meer productiec­apaciteit in Antwerpen.

Minder en kleinere schepen

De voorbije negen maanden deden 10.814 schepen Antwerpen aan, dat zijn er 87 minder dan de 10.901 van januari tot september 2018. De schepen werden gemiddeld wel iets kleiner (-0,8%).

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Met een daling van 12,9% was het convention­eel stukgoed het afgelopen kwartaal de grote verliezer.
FOTO JORIS HERREGODS Met een daling van 12,9% was het convention­eel stukgoed het afgelopen kwartaal de grote verliezer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium