Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Verhuizing molen ’t Veertje “ligt nog steeds op tafel”

Plannen voor zwembad aangepast, voor molen niet

-

Verhuist de molen van Linkeroeve­r of niet? Omdat de plannen voor het nieuwe zwembad op Sint-Anneke zijn teruggesch­roefd, wilde CD&V’er Sam Voeten weten of er ook iets was veranderd aan de plannen met de molen. “De verhuizing van de molen ligt nog steeds op tafel”, was het antwoord van schepen van Stadsontwi­kkeling Annick De Ridder (N-VA).

In het Antwerpse bestuursak­koord wordt de mogelijke verhuizing van molen ’t Veertje, de molen van SintAnneke, geopperd. Er wordt onderzocht om de molen te verhuizen naar de Hobokense Polder. “Dit versterkt de toeristisc­he attractie en het verhaal van Nello en Patrasche”, valt in het bestuursak­koord te lezen.

Omdat het schepencol­lege al de ambitie van een nieuw openluchtz­wemHet bad De Molen terugdraai­de naar een grondige renovatie, wou raadslid Sam Voeten (CD&V) weten of er ook iets was gewijzigd voor molen ’t Veertje. Voeten ziet een verhuizing niet zitten. “De molen hoort thuis op Sint-Anneke”, zegt hij.

Negatief advies Erfgoed

Schepen Annick De Ridder herhaalt dat het onderzoek naar een mogelijke verhuizing van de molen nog steeds loopt. “Dit ligt nog steeds op tafel”, zegt ze. “Voor het ruimtelijk uitvoering­splan voor Sint-Anneke zijn we nog de laatste adviezen aan het inwinnen. De molen is een beschermd monument. Verhuizen kan zomaar niet. Daarvoor zou eerst de beschermin­g moeten worden stopgezet. Na een verhuizing kan de molen weer worden beschermd op de nieuwe locatie.”

agentschap Onroerend Erfgoed gaf in 2017 al een negatief advies over de verhuizing. Volgens het agentschap zijn er geen redenen om de beschermin­g geheel of gedeelteli­jk te wijzigen. “Een verplaatsi­ng van dit monument is juridisch niet mogelijk”, aldus het advies van het agentschap Onroerend Erfgoed.

Het agentschap oordeelt ook dat de verplaatsi­ng of verwijderi­ng een negatief effect zal hebben op de erfgoedwaa­rden van het strand van Sint-Anneke en van de molen zelf. De molen kwam er in 1937 juist met de bedoeling om een “sieraad van Sint-Anneke” te zijn. “De molen maakt daardoor deel uit van de geschieden­is van SintAnneke”, schrijft het agentschap.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Molen ’t Veertje. “Hij hoort thuis op Sint-Anneke.”
FOTO JAN VAN DER PERRE Molen ’t Veertje. “Hij hoort thuis op Sint-Anneke.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium