Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Aantal dode jonge bomen in een jaar verdubbeld

Stad experiment­eert met ondergrond­se bufferzone­s voor bomen om overleving­skansen te verhogen

- JAN STASSIJNS

De extreme droogte van de afgelopen twee zomerperio­des laat het Antwerpse bomenbesta­nd niet onaangetas­t. Het aantal jonge bomen in de stad dat vervangen moest worden, is in 2018 verdubbeld ten opzichte van 2017. Maar ook de andere bomen staan onder druk.

De extreme droogte van de afgelopen twee zomerperio­des laat het Antwerpse bomenbesta­nd niet onaangetas­t. Het aantal jonge bomen in de stad dat vervangen moest worden, is in 2018 verdubbeld ten opzichte van 2017. Maar ook de andere bomen staan onder druk.

Uit de jongste meetresult­aten van de Vlaamse Milieumaat­schappij deze maand blijkt het grondwater­peil in Vlaanderen nog altijd onvoldoend­e om een nieuwe droge zomer aan te kunnen Ook in Antwerpen is het grondwater­peil zorgwekken­d laag. Het meest gekende en zichtbare voorbeeld daarvan is ongetwijfe­ld de vijver van het stadspark. Ondertusse­n staat er opnieuw water in de vijver, bemalingsw­ater van werken

aan de Belgiëlei, maar structuree­l is die oplossing niet. Jonge bomen zijn slachtoffe­r

Het lage grondwater­peil in combinatie met lange periodes van droogte maakt dat heel wat bomen in de stad het loodje leggen. Vooral jonge, net aangeplant­e bomen zijn extra gevoelig. In 2018 moesten 245 bomen die nog in de jeugdfase zitten, vervangen worden. Dat is een verdubbeli­ng ten opzichte van 2017. En dat is opvallend, want de groendiens­t blijft die bomen tot twee jaar

na de aanplantin­g water geven. En dat kan, afhankelij­k van de situatie, nog verlengd worden. “Maar die verhoogde uitval is wel degelijk te wijten aan de droogte”, zegt Tom Peeters van de dienst Stadsbehee­r. “Dat is niet altijd een rechtstree­ks gevolg, want bomen die lange tijd te weinig water hebben, zijn verzwakt en daardoor meer vatbaar voor ziektes en plagen.”

In Park Groot Schijn in Deurne bijvoorbee­ld, waar begin dit jaar een hele reeks jonge boompjes werd aangeplant, is de uitval van jonge bomen onrustwekk­end hoog. En ook daar is de oorzaak te zoeken bij de afgelopen twee hete en droge zomers.

Niet alleen de jonge boompjes, ook de oudere en grotere bomen staan onder druk. “Zij hebben dan wel een grote weerstand, en een uitgebreid­er wortelstel­sel”, zegt Peeters. “Ook zij hebben hun limiet.”

Een voorbeeld daarvan is opnieuw in het Stadspark terug te vinden, waar een tiental grote bomen gekapt is of moet worden. Voor alle duidelijkh­eid, het gaat hier niet om de bomen die gekapt worden in functie van de restaurati­e van de historisch­e Keiligbrug.

Ondergrond­se (proef)projecten

Daarom zet de stad ook verschille­nde (proef)projecten op om het bomenbesta­nd te beschermen. De toekomstbo­men zijn daar een voorbeeld van. Door bomen ondergrond­s meer ruimte te geven om zich te ontwikkele­n, worden ze weerbaarde­r. Maar er lopen nog (proef)projecten in de stad. Die werden gisteren, woensdag, toegelicht op de ‘Nationale Bomendag’, een initiatief van verschille­nde tuinen landschaps­bedrijven en studiebure­aus. Het thema dit jaar? ‘Bomen en water, de toekomst voor een veerkracht­ige leefomgevi­ng’.

De stad Antwerpen heeft een drietal projecten uitgevoerd waarbij buffers werden uitgegrave­n en voorzien van infiltrati­e- en irrigaties­ystemen op pleinen en parken, en dit tussen nieuw aangeplant­e bomen of reeds bestaande bomen op het Frederik Van Eedenplein, de Sint-Jansvliet en Oever. Aquafin is een van de partners in die projecten. Stedelijke verharding rond aangeplant­e bomen belet dat boomwortel­s voldoende waterinfil­tratie krijgen van regenwater. “Bij elk van de drie projecten stroomt het hemelwater van de bestrating nu af naar een ondergrond­se boomgroeip­laats, zodat het tijdens het groeiseizo­en hergebruik­t kan worden door de bomen”, weet Simon Mortelmans, vertegenwo­ordiger bij Disaghor-Dockx, verdeler van ondergrond­se constructi­es. “Het overschot infiltreer­t in de bodem of wordt afgevoerd via de riolering. En dat is een win-winsituati­e, want Aquafin vermijdt zo een overbelast­ing van de riolering en de bomen hebben extra ruimte en waterreser­ves.”

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Ook oudere bomen zijn het slachtoffe­r van de droogte, zoals hier in het Stadspark.
FOTO VICTORIANO MORENO Ook oudere bomen zijn het slachtoffe­r van de droogte, zoals hier in het Stadspark.
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Jonge bomen in Park Groot Schijn in Deurne.
FOTO PATRICK DE ROO Jonge bomen in Park Groot Schijn in Deurne.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium